Oslo Børs steg i dag over 400 poeng for første gang siden 3. august i fjor, da finansuroen, del 2, for alvor slo inn i markedene.

Både Oslo og andre europeiske markeder steg markert torsdag, etter at både Italia og Spania har gjennomført fulltegnede obligasjonsauksjoner til betydelig lavere renter enn for en måned siden.

Les mer: Lettelse for Europas gjeldsslaver

Hovedindeksen falt etter en times tid tilbake til 300-tallet, og endte opp 1,09 prosent. Likevel steg Oslo mer enn de andre store europeiske børsene.

Norges største bank, DNB, er blant aksjene som stiger markert etter auksjonene, opp 2,25 prosent til 61,25 kroner.

- Er oppgangen bare et blaff, eller har markedet endelig snudd?

- Ja det er det store spørsmålet. Oppgangen er ettervirkninger av det vi har sett en stund med gode makrotall fra USA, og ikke verre tall fra EU. Det er en trend vi har sett de siste månedene. Obligasjonssalgene i dag fra Spania og italia har definitivt også sett positive ut, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.

- Hvor tror du markedet skal videre?

- Vi har fremdeles et nøytralt syn på markedet, og vi har ikke oppgradert vårt markedssyn. Vi tror ikke markedet skal fort videre, for å si det sånn, sier Tunaal.

EMGS faller etter nedsalg
Electromagnetic Geoservices (EMGS) er blant aksjene som falt mye på en ellers sterk Oslo Børs.

EMGS faller 5,59 prosent torsdag etter at Warburg Pincus har solgt 20 millioner aksjer i selskapet til kurs 14,20 kroner. Til sammenligning sluttet EMGS på 16,1 kroner onsdag.

Analytiker John Olaisen i Carnegie forklarer nedgangen med at folk kanskje spekulerer i at et mulig oppkjøp av EMGS nå er mindre sannsynlig i det korte bilde.

- Aksjen stengte i går til 16,1 kroner og i dag ble det solgt 20 millioner aksjer til 14,2 kroner, så den åpner i dag rett over midtpunktet mellom de to kursene, det synes jeg er ganske sterkt, sier han til TDN Finans torsdag.   -Noen spekulerer i at salget gjør sannsynligheten mindre for at EMGS blir solgt i det korte bildet, og tenker kanskje da at posten hadde blitt solgt til en industriell aktør. Jeg tror imidlertid ikke M&A-caset er betydelig svekket og venter fortsatt et ”end-game” for EMGS hvor de blir kjøpt, sier analytikeren.   Carnegie har en kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 30 kroner, og har vært en favoritt blant seismikkaksjer seneste to årene.

Analytiker Paal Holdø Dahl i Swedbank First Securities mener det ikke spiller noen rolle for verdien av selskapet hvem som eier aksjene.

- Selskapet er like mye verdt. Nå ble aksjen handlet med tolv prosent rabatt på 14,20 kroner. Da er det vel alltid noen som ønsker å ta en kjapp profitt, så da går ikke aksjen helt opp til der den var i går, sier analytikeren til TDN Finans.

Han peker imidlertid på at aksjen er opp 14 prosent i løpet av årets ni første handledager.

Swedbank First Securities har en sterk kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 24 kroner.

Les også: EMGS-ras på Børsen

Rec-hopp på Kina-mål
Renewable Energy Corporation fortsetter økningen fra gårsdagen, opp over ni prosent etter markert oppgang i solenergiaksjer i USA dagen før.

Analytikere forklarer oppgangen med positive kinesiske installeringsmål i kombinasjon med en stabilisering av prisene de seneste ukene.

- Det er definitivt Kina-målet som driver solaraksjer opp. Selv om Kinas mål på 15 GW i 2015 er uendret, så er både denne og andre meldinger tegn på konkretisering av hvordan landet ønsket å nå sitt mål, sier analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier.

Les mer: Rec surfer på kinesiske solenergimål

Schipsted kjøper Aspiro
Schibsted Media Group legger inn et bud på hele svenske Aspiro på 1,65 svenske kroner per aksje, oppgir det norske mediekonsernet torsdag.

Les: Schibsted vil ha Wimp

Citigroup trekker i analyse torsdag frem Schibsted som et av sine fem toppvalg i den europeiske mediesektoren. Meglerhuset beholder sin kjøpsanbefaling og kursmål på 190 kroner, melder TDN Finans

Schibsted ble torsdag handlet til 161,10 kroner aksjen, opp 3,40 prosent.

Oljeprisene opp
Et fat Nordsjøolje handles torsdag til 113,86 dollar, opp 1,62 dollar.

Statoil-aksjen snudde fra nedgang til en oppgang på 0,72 prosent til 153,5 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,09 prosent til 398,70 poeng.

Les mer:

<b>- Et tegn på at ECBs strategi fungerer</b>

<b>Oljeprisen mot rekordnivå - men bare for europeere</b>

<b>Ekspertenes beste aksjetips for 2012</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.