Oslo Børs endte opp onsdag, en dag der en rekke børslokomotiver rapporterte tall for årets første tre måneder.

Gjødselsprodusenten Yara rykket til topps etter knallsterke resultater, mens offshoreentreprenør Aker Solutions falt hardt etter tall og planer om oppsplitting av selskapet.

Ser oppjustering

Meglerhuset Morgan Stanley tror markedsforventningene til Yara må oppjusteres med 5-10 prosent etter førstekvartalsrapporten, ifølge TDN Finans.

«Yara-aksjen er opp rundt 12 prosent fra bunnen i mars, som reflekterer bedrede nedstrømsmarginer. Så noe av dagens sterke resultat er godt forstått av markedet, men vi venter at aksjen viser styrke i dag», skriver Morgan Stanley i en oppdatering.

Knuser forventningene

Yara-aksjen ledet an utviklingen på Oslo Børs og ble også dagens mest omsatte aksje, omsatt for 1.226 millioner kroner.

Selskapets resultat i årets tre første måneder var lavere enn i tilsvarende periode ifjor, men betydelig bedre enn forventningene.

- Selv om det globale råvaremarkedet for nitrogen har blitt påvirket av økt eksport av urea fra Kina, har god etterspørsel i både Europa og Latin Amerika bidratt til fortsatt gode marginer for høyverdi-gjødsel og et sterkt resultat for Yara, sier Haslestad i onsdagens børsmelding.

Les også: Yara slår forventningene

Aksjen steg 5,25 prosent til 280,60 kroner etter å ha blitt handlet så høyt som 290 kroner aksjen tidligere på dagen.

Aker Solutions deles i to

Offshoreentreprenør Aker Solutions fikk motsatt mottagelse på børsen etter at resultatene i første kvartal var svakere enn ventet.

Les også: Aker Solutions skuffer

Selskapet varsler en oppsplitting, der subsea, umbilicals, engineering og mmo vil bestå i Aker Solutions, mens de øvrige virksomhetene, herunder Drilling Technologies, Aker Oilfield Services og Process Systems vil utvikles som del av et nytt investeringsselskap, «Akastor».

- Det nye Aker Solutions vil nyte godt av større synergier og mer koordinert kundetilnærming, som leder til en sterkere markedsposisjon og høyere og mer forutsibar avkastning på kapitalen, sier Eriksen i dagens melding.

Aker Solutions Akso endte ned 6,44 prosent til 95,15 kroner på Oslo Børsonsdag.

Resultatrush

John Fredriksens laksegigant Marine Harvest steg 0,76 prosent til 72,80 kroner etter å ha lagt frem sterke tall, som ventet. Styret i Marine Harvest venter et sterkt resultat i andre kvartal 2014 og for helåret 2014, ifølge kvartalsrapporten.

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro steg 2,94 prosent til 31,81 kroner etter å ha overrasket positivt. Toppsjef Svein Richard Brandtzæg er optimistisk, og varsler en investering på 130 millioner euro i ny produksjonslinje for bilprodukter ved valseverket Grevenbroich i Tyskland.

- Aluminiumsmarkedet tar seg oppover. Jeg har tidligere sagt at jeg er optimistisk, og det er ingen grunn til å endre på det utsagnet, sier Brandtzæg onsdag.

Undervannsrørlegger Subsea 7 styrket seg 2,94 prosent til 118,90 kroner etter å ha lagt frem bedre ordrereserve enn ventet, og tall før første kvartal som var noe svakere enn ventet. Selskapet opprettholder guiding om bedre bruttoresultat og noe høyere omsetning i 2014 enn ifjor.

Oljeselskapet Det norske endte litt ned etter mindre svake resultater enn ventet. Selskapet planlegger en finansieringsløsning innen utgangen av 2014, ifølge TDN Finans. Selskapet venter å delta i ti letebrønner i år.

Det norske DETNOR endte ned 0,31 prosent til 64,95 kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,39 prosent til 578,37 poeng.

Les også:
Aker Solutions deles i to
- Vi ser tegn til forbedring i aluminiumindustrien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.