Oslo Børs åpner i negativt terreng fredag der amerikansk sysselsetting og norske gjeldsvekst står i fokus.

Statoil tynger børsen med en nedgang på 1,4 prosent, mens gårsdagens kontraktsvinner Archer taper seg over ni prosent eter å ha sluttet opp over 60 prosent torsdag.

Les mer: Statoil-kontrakt løfter Fredriksen-selskap og - Det blir vel gravøl i dag

Hydrogen-stasjonselskapet NEL stiger markert etter å ha blitt tildelt en kontrakt for en hydrogenstasjon i Sandvika, Bærum, til en verdi av omlag 25 millioner kroner.

NEL-aksjen er opp 4,5 prosent til rundt tre kroner. Det priser selskapet til omlag to milliarder kroner.

Månedens tall

Arbeidsmarkedsrapporten til det amerikanske arbeidsdepartementet legges frem klokken 14.30 fredag og ventes som vanlig å få mye oppmerksomhet.

Handelsbanken Capital Markets venter at både antall sysselsatte, ledighetsraten og lønnsveksten vil få oppmerksomhet. Markedet venter i at amerikansk økonomi skapte 205.000 nye jobber i mars etter en vekst på 242.000 nye jobber i februar.

"Dersom dette slår til, skal det være mer enn nok til at ledighetsraten kan holde seg uendret på 4,9 prosent, i tråd med konsensusforventningen", heter det i meglerhusets morgenrapport.

Lønnsvekst i fokus

Lønnsveksten for mars ventes til 2,2 prosent. Etter skuffende fall i februar, er frykten at den vedvarende veksten fra juni frem til årsslutt har blitt reversert inn i første kvartal, påpeker Handelsbanken.

"Fed har siden sitt forrige rentemøte advart om at den oppgangen man har sett i kjerneinflasjonen kan være midlertidig, og dersom lønnsveksten nå så skulle fall øker faren for dette", skriver meglerhuset.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener dagens amerikanske jobbtall kommer til å prege markedene i ukene som kommer. I likhet med sine kolleger i Handelsbanken, har han øynene særlig på lønnsveksten i mars.

Kan vippe Yellen

Nordea ligger nær forventning om 205.000 nye jobber og en ledighet på 4,9 prosent. Lønnsveksten anslås til 0,2 prosent.

"Blir rapporten betydelig sterkere vil det skape tvil om Yellen fortsatt står på de veldig forsiktige synspunkt hun ga uttrykk for i ukens tale og om haukenes argumenter er styrket", skriver Bruce i morgenrapporten.

Fed-sjef Janet Yellen ga i forrige uke uttrykk for en mer avventende holdning til ventede rentehevinger enn tidligere.

Les mer: Yellen vil gå forsiktig frem

Svakere Norge

Her hjemme falt innkjøpssjefenes forventningsindeks (PMI) i Norge til 46,8 poeng i mars 2016, fra reviderte 48,3 i februar, ifølge sesongjusterte tall, melder Danske Bank og NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk fredag.

Les mer: Norsk aktivitetsindikator varsler raskere nedtur

Klokken 10.00 kommer det tall på kredittveksten (K2) i Norge i februar.

Venter stabil gjeldsvekst

Markedet forventer en årsvekst på 5,2 prosent i februar, ned fra 5,3 prosent i januar.

Handelsbanken Capital Markets venter uendret årsvekst, men mener risikoen ligger på nedsiden.

"Riktignok tror vi at gjeldsveksten for husholdningene falt i februar, noe som isolert sett trekker ned årsveksten i K2. Men på grunn av en klar basisvirkning for ikke-finansielle foretak, tror vi at gjeldsveksten for denne gruppen trakk opp. Dermed har vi landet på at vi tror den samlede gjelds-veksten forble uendret", heter det i morgenrapporten.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned omkring 1,1 prosent drøye halvtimen etter åpning fredag.

Følg markedet på DN Investor

Les også:
Oljeprisene faller fredag morgen

Magseis-emisjon fullført

Her er den nye Teslaen

Se DNtv:
Se her kjører Tesla Model 3
Her er bilen som skal gjøre Tesla til en masseprodusent.
00:17
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.