Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at oppdrettsnæringen ifjor økte bruken av kjemikalier for å holde lakselusnivåene nede.

Oppdrettsnæringen mer enn 15-doblet bruken av lusemiddelet hydrogenperoksid ifjor, fra 308 tonn til 4808 tonn.

«Den sterke økningen i bruk av hydrogenperoksid skyldes med stor sannsynlighet at resistens mot emamektin benzoat samt mot pyretroidene deltametrin og cypermetrin fortsatt er svært utbredt. Hydrogenperoksid er tatt i bruk ved stadig flere oppdrettsanlegg i bekjempelsen av lakselus. Avlusningen med hydrogenperoksid foretas i store brønnbåter», skriver Folkehelseinstituttet.

- Bra at bruken øker
Også bruken av andre midler mot blant annet sopp samt bedøvelsesmidler økte. Det gjorde også bruken av det omstridte stoffet diflubenzuron, som hindrer skallskifte.

- Det er bra at bruken av hydrogenperoksid øker så mye, det er helt i tråd med strategien for bekjempelse av lakselus, forteller Henrik Stenwig, som er direktør for helse og velferd i oppdretterorganisasjonen FHL til DN.

Meget bekymret
Veterinærinstituttet er meget bekymret for den økende graden av nedsatt følsomhet og resistens mot lakselusmidler.

«Utfordringene med resistensutviklingen gjenspeiles i statistikken over forbruket av lakselusmidler. Resistenssituasjonen varierer mye fra fylke til fylke. Multiresistent lakselus er funnet i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Sunnhordland. I Sogn og Fjordane og Hordaland er det generelt observert mye nedsatt følsomhet mot de aktuelle legemidler», skriver Veterinærinstituttet i en kommentar til de ferske legemiddeltallene fra Folkehelseinstituttet.

Les også: - Det blir altfor mye preik


Balanserer helt på kanten

- Oddekalv har rett



- Halvparten må slaktes

Selger eiendom for å finansiere kamp mot oppdrettsnæringen

- Nå er det krig


- Norsk oppdrettslaks er full av giftstoffer

Truer villaks og oppdrett

- De skal få sitt verste mareritt noensinne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.