Canada har opphevet et omstridt vedtak om å kjøpe F-35-jagerfly og vil nå vurdere andre alternativer.

Kunngjøringen om å oppheve vedtaket om å kjøpe flyet som Canada har brukt 15 år på å bidra til å utvikle, er et nytt slag for den amerikanske produsenten Lockheed.

At vedtaket er opphevet og letingen er startet etter andre jagerfly, betyr ikke at ikke F-35 kan ende opp med å bli valgt til slutt likevel.

Men den konservative canadiske regjeringen er stadig mer oppgitt over gjentatte forsinkelser og den dramatiske økningen i prisen på flyene og driften av dem. Allerede er F-35-programmet det dyreste i Pentagons historie.

Uavhengig komité
Regjeringen nedsetter nå en uavhengig komité som skal vurdere hvilke jagerfly som passer Canada best når den aldrende flåten med CF-18-fly skal erstattes.

Beslutningen markerer regjeringens mest besluttsomme tiltak hittil for å få slutt på skandalen som har vokst jevnt og trutt siden den i juli 2010 vedtok å kjøpe 65 F-35-fly for 9 milliarder dollar, uten å legge kjøpet ut på anbud.

Samtidig med onsdagens beslutning la regjeringen fram en rapport som viser at utstyr, vedlikehold og drift av 65 F-35-fly vil bli på 45,8 milliarder dollar over en levetid på 42 år, langt mer enn tidligere beregninger.

Uklare opplysninger
Kritikere av regjeringen hevdet fra første stund at kjøpet var galt og at regjeringen ga uklare opplysninger om prisen på innkjøp og drift av flyene.

Regjeringen avviste lenge all kritikk, men innledet i april en ny gjennomgang av kjøpet etter at det kom fram at beslutningen om kjøp var basert på opplysninger fra tjenestemenn som med overlegg nedtonet kostnader og risikoer.

Andre fly som nå kan bli vurdert i tillegg til F-35, er Boeings F-18 Super Hornet og EADS' Eurofighter. Det skal også vurderes om de nåværende CF-18-flyenes levetid kan forlenges utover 2020.

Regjeringen insisterer på at den ikke skal betale mer enn 9 milliarder dollar for nye jagerfly. Selv om den kunngjorde at den ville kjøpe flyene i 2010, er det ikke undertegnet noen bindende kontrakt med Lockheed Martin..

De andre landene som samarbeider om F-35-prosjektet utenom USA og Canada, er Norge, Storbritannia, Italia, Tyrkia, Australia, Danmark og Nederland.

Les også: Australia utsetter kjøp av F-35<b>Japan truer med å kansellere F-35-kjøp</b>


Vraker ekstramotor til F-35

<b>En halv milliard i F-35-kontrakter har forduftet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.