tekst og illustrasjoner  Bjørn Brochmann

15. desember 2022 – London

Duft En liten guide til deg som er for sent ute, har fått duftønsker til jul eller bare vil imponere.

Duften

av gave

No. 1

Lukten av bil og betong

Å gi duftlys til en kompis er å leke med ilden. Bare smak på ordet: «Duftlys» … det oser av slappe håndledd og usunt oppheng i interiørblader.

Interiørting – herunder duftlys og diffusere (sånne flasker med pinner i) – er av en eller annen grunn blitt kvinnenes domene. Det er bare på do, i kjellerboden eller garasjen og sist, men ikke minst i bilen, at mannen kan føle seg trygg for kvinnenes «medfødte» designkompetanse. 

Men hva gjør han inne i bilen? Jo, her pynter mannen med Wunder-Baum og luftfriskere à la Poppy med blinkende led-lys. Kanskje tørker han over dashbordet med velduftende Autoglym og ingenting rokker ved hans forståelse av å være en mann i verden. Bare her, omsluttet av bilens interiør, er han herre i eget hus. 

Derfor gir du ikke kompisen din duftlys, men du kan prøve å gi ham billukt.

Oppgradert duftgran. Det Brooklyn-baserte parfymemerket D.S. & Durga har laget en serie med old school luftfriskere i papp, som tar litt andre veier enn de du finner på bensinstasjonen.

Der de fleste tilbyr forskjellige varianter av «nybil-lukt», er 85 Diesel lukten av en gammel bil – helt spesifikt kupeen i en Mercedes 300D Turbo Diesel anno 1985. Sliter du med bensinabstinens etter at du fikk bil med stikkontakt, er dette nostalgisk gull.

Portable Fireplace får det til lukte som at du har kjørt rundt med Lars Monsen og ikke handleposer fra Ikea. Og har du virkelig lyst til å drømme deg bort, kan du prøve Big Sur After Rain, som gir deg brisen fra eukalyptustrærne langs road trip-klassikeren Highway 1 langs Californias stillehavskyst.

Disse luftfriskerne kan også brukes inne i ditt hjem. Prøv for eksempel å henge dem i klesskapet, eller smett dem inn mellom sengetøyet. Å ta på seg en ren skjorte eller nye boksere med et streif av betong etter lynnedslag (Concrete After Lightning) kan føles merkelig oppkvikkende.

Ingen røyk uten ild. Når du først har prøvekjørt D.S. & Durgas luftfriskere, virker ikke duftlysversjonene like avskrekkende. I tillegg til alle billuktene finnes også nye Parquet Court, som lukter basketball og sneakers, rett og slett. Disse lysene er mindre intense enn mange andre på markedet og funker fint om du bor trangt. 

På kjøkkenet er Breakfast Highlands en favoritt. Det er som å bli bedt på en solid skotsk frokost med ristet toast med marmelade, lynghonning, nystekte scones, kruttsterk te og varm knitring på peisen. Om det dufter deilig? Nei, det lukter rett og slett bare jævlig hyggelig.

D.S. & DURGA

Nese
David Seth Moltz
Roadtrip Hits

5 x luftfriskere · kr 600,-

Duftlys, 200 ml · kr 700,-