Jo Nesbø:

– Ren provokasjon at en 86-åring kan gjøre noe sånn

Slik gikk det da klatrelegenden Ralph Høibakk (86) ble med forfatter Jo Nesbø (63) opp en av Norges mest kjente klatreruter.

Slik gikk det da klatrelegenden Ralph Høibakk (86) ble med forfatter Jo Nesbø (63) opp en av Norges mest kjente klatreruter.

Slik gikk det da klatrelegenden Ralph Høibakk (86) ble med forfatter Jo Nesbø (63) opp en av Norges mest kjente klatreruter.

Det ser ikke helt lovende ut. Det henger dessuten en gåte i luften. Opp gjennom noe ulendt skogsterreng i Sigdal tar en liten gjeng seg gjennom blåbærlyngen. Foran dem ruver en halvkuppel med stupbratt fjellvegg opp av østlandsk utmark. 

Midt i turfølget går forfatter Jo Nesbø (63), som i tillegg til å selge over 55 millioner bøker internasjonalt, nettopp har nådd et slags toppidrettsutøvernivå innen sportsklatring. Like foran ham går norsk fjellklatrings ubestridte legende, Ralph Høibakk (86), som ved siden av å ha gjort en rekke førstebestigninger og ekspedisjoner helt siden 1950-tallet, har vært sentral industrileder, og dessuten tok en doktorgrad i matematikk 79 år gammel.

Sammen skal de to – det var i hvert fall opprinnelig plan – ta seg opp det omstridte fjellet Andersnatten langs den klassiske klatreruten Den hvite stripen, som Høibakk var med å førstebestige for en mannsalder siden.

T

Nils anker

F

Nils vik

5. oktober 2023

Luggage and bags, Mountain, Sky, Bedrock, Cloud, Helmet, Bag

Ralph Høibakk

Fjellklatrer, forretningsmann, professor, sivilingeniør, industrileder.

Født i 1937 på Rjukan i Vestfold og Telemark.

Administrerende direktør i Nor-Data som 28-åring, ledet så Tandberg Data gjennom flere år, og har siden vært involvert i et antall bedriftsstyrer.

Flere førstebestigninger, deriblant: Trollryggen med Arne Randers Heen som 21-åring i 1958; vinterbestigning av Stetind i 1963 med Arne Næss; Trich Mirs østtopp i 1964; Den hvite stripen (Andersnatten) med Marius Morstad i 1982.

Deltok på den første norske ekspedisjonen til toppen av Mount Everest i 1985, og den norske Sydpolekspedisjonen i 1990.

Første nordmann noensinne på alle «Seven summits». Noen av dem har han besteget to ganger.

Fullførte som 79-åring doktorgrad i anvendt matematikk ved Universitetet i Tromsø.

Klatret Stetind alene uten sikring som 81-åring.

Jo Nesbø

Forfatter, artist, siviløkonom og klatrer. 

Født i Oslo i 1960.

Tidligere fotballspiller og aksjemegler. Vokalist og låtskriver i gruppen Di Derre. 

Bøkene hans har solgt 55 millioner eksemplarer, og er oversatt til over 50 språk. Siste bok: «Blodmåne» (2022). 

Klatret i februar, etter mange års trening, ruten Elephant i Thailand, som har nest høyest gradering på toppnivået innen sportsklatring.