tekst  Tobias Liljeroth  

12. januar 2023

Bli med til verdens ti beste steder for pudderkjøring – ett ligger i Norge

Å finne de beste forholdene er lett – du må bare vite hvor det hvert år faller mest snø.

Å kjøre pudder kan være den aller høyeste formen for nytelse på ski. 

For mange finnes det ikke en bedre følelse enn å flyte frem gjennom landskapet, nesten vektløs, med snøen fykende rundt ansiktet. Men å få stått på ski i puddersnø på den kanskje eneste skireisen i løpet av året, er ikke alltid like lett – å treffe riktig når det gjelder forholdene kan være litt av et lotteri. 

Det beste er selvfølgelig å booke reisen sent og dra når prognosen er riktig, noe veldig få skikjørere har mulighet til å gjøre. Det som derimot kan bedre oddsene for pudderkjøring, er å sjekke historiske snødata og satse på de skistedene i verden som hvert år får mest snø. 

Her er de ti beste tipsene: 

Mt. Baker

USA

Mt. Baker

USA

Få skisteder passer bedre beskrivelsen «pudderhull» enn Mount Baker i staten Washington nordvest i USA, helt nord i Kaskadefjellene. 

Beliggenheten nær kysten og de to høye fjellene Mount Baker og Mount Shuksan skaper noen av de beste snøforholdene. Mount Baker innehar verdensrekorden i snøfall i løpet av en vinter, fra sesongen 1998–1999 – da det falt utrolige 28,9 meter snø mellom november og mai.

Skistedet består av åtte gamle stolheiser uten sikkerhetsbøyler, og nærmeste sted å bo ligger en halvtime unna i bitte lille Glacier, med 142 innbyggere. Her har man en åpen tilnærming til offpiste-kjøring; har du kunnskap, noen å kjøre sammen med og skredutstyr, er det bare å utforske området. Hvis ikke, må du holde deg til løypene. 

Til Mount Baker drar du kun for pudderkjøringen – men det finnes ikke noe annet sted som leverer varene like frekvent. 

Foto og åpnerfoto: Oskar Enander

Reise: Fly til Seattle, deretter bil i tre timer. 

Overnatting: Nærmeste innkvartering finnes i Glacier, cirka 30 minutter unna. Eneste mulighet er selvhusholdning, som kan bookes via Mtbakerlodging.com eller Bluetlodge.com

Spise: Raven Hut er beste alternativ i fjellet, med klassisk amerikansk skikjørermeny. Ikke gå glipp av afterski med skipatruljen og de lokale ved legendariske The Tap Room i Heather Meadows Base Lodge. I Glacier spiser og drikker man best på Chair 9 Pizza & Bar.

Tips: Haiken til Shuksan Arm.

mtbaker.us

Revelstoke

Canada

Revelstoke

Canada

Den østlige delen av kanadiske British Columbia – også kalt Interior BC – er kanskje det fineste området for offpiste-kjøring og toppturer i verden, med høye fjell, dyp skog og snømengder på over 12 meter – i urørt villmark. 

Det er med andre ord ikke tilfeldig at det lille redneck-stedet Revelstoke har verdens høyeste konsentrasjon av heli- og catskifirmaer, i tillegg til fantastiske muligheter for toppturer ved nærliggende Rogers Pass. 

Her finnes også skistedet Revelstoke Mountain Resort, som kan skryte av nordamerikas høyeste heisbårne fallhøyde med 1713 meter – og et spennende terreng med store bowls og fantastisk skogkjøring.

Revelstoke er det perfekte utgangspunktet for alle typer alpine eventyr, der du kan mikse kjøringen på skistedet med et par dagers catski- eller heliskiing. 

Foto: Mattias Fredriksson

Reise: Fly til Calgary, deretter bil i 4,5 timer. Alternativt fly til Kelowna og deretter bil i to timer.

Overnatting: Skistedet ligger seks kilometer utenfor Revelstoke sentrum, hvor det er både uteliv og restauranter. Best bor du på klassiske The Regent Hotel. Den som vil bo ved bakken og være først i heiskøen, kan velge Sutton Place Hotel.

Spise: Village Idiot er Revelstokes foretrukne vannhull, med NHL-hockey på skjermene, classic rock på anlegget, drinker i syltetøyglass og klassisk, nordamerikansk comfort food på tallerkenen. Modern Bakeshop & Café har byens beste kaffe. I bakken spiser du Rockford Grill, eventuelt La Petite Baguette for en kjapp frokost.

Tips: Kjøring i North Bowl eller juniorhockey med Revelstoke Grizzlies. Eller heliskiing, selvsagt.

revelstokemountain
resort.com