Helse

T  Line Kaspersen

F  Sigurd Fandango

Kraftig økning i menns bruk av testosteron:
– To uker etter første injeksjon kicket det inn, med full kraft.

– Herregud, som det virker! 

«Henrik» (36) møter oss på en kaffebar på Grünerløkka i Oslo. Den to meter høye mannen, kledd i hvit t-skjorte, shorts og kaps, drikker svart kaffe mens han forteller hvordan det føles å sprøyte testosterontilskudd inn i kroppen sin.

– To uker etter første injeksjon kicket det inn, med full kraft. Jeg husker jeg gikk opp gaten mot Olaf Ryes plass – og det var akkurat som lyset plutselig ble skrudd på, sier han.

– Alt gråværet jeg hadde kjent på, forsvant. Alle fargene kom tilbake. Det føltes euforisk, og jeg gliste som et uvær. 

Da han var yngre brukte han i en periode anabole steroider, var på sitt største en muskelbunt på 140 kilo og var «sterk som juling». Han er opioidavhengig, men bruker Subutex mot avhengigheten. Det har bidratt til å senke det naturlige testosteronnivået han har i kroppen. Likevel har han ikke lav nok «T» til å få testosteronbehandling på blå resept. Leger han har vært i kontakt sier også blankt nei til å gi ham det på hvit resept. Det frustrerer ham.

– Det er en code of silence knyttet til TRT, sier han.

TRT er Testosterone Replacement Therapy.

– Man vet jo at det funker, men man snakker ikke om det, og jeg har inntrykk av at leger ikke vet nok om det, heller. Etter at jeg begynte med TRT har jeg fått en energiboost, driv og selvtillit. Jeg spretter opp av sengen hver morgen, klar for å gå på jobb og møte nye utfordringer – det er som om jeg er blitt et nytt menneske.

– Det sies at sexlysten også øker?

– Jajaja!

– Men hvis du ikke får testosterontilskudd foreskrevet av lege, hvor får du tak i det da?

– Jeg kjøper det illegalt, av en venn av en venn. Det er mye mer utbredt enn du tror.