Helse

T  Julie Afshary-Kaasa

F  Sigurd Fandango

Hvorfor er videoer om psykisk helse så populært på TikTok?

Hvorfor er videoer om psykisk helse så populært på TikTok?

Hvorfor er videoer om psykisk helse så populært på TikTok?

Har du satt i gang et stort prosjekt, som å rydde ut av boden, men gått lei av alt før du ble ferdig? Er du ukonsentrert? Prokrastinerer du?

Det kan tenkes du har adhd.

Biter du negler? Er du ukonsentrert? Prokrastinerer du?

Snakk med legen din om angst.

Hender det at du ser på den samme tv-serien, igjen og igjen? Avbryter du folk? Er du ukonsentrert? Prokrastinerer du?

Kanskje du har autismespekterforstyrrelse.

I hvert fall om man skal tro videoene i den kinesiskeide appen Tiktok.

Lett å dele. 58 prosent av nordmenn mellom 18 og 29 år bruker Tiktok daglig, og der inne florerer det av innhold som handler om psykisk helse. Emneknaggen mental health har mer enn 100 milliarder visninger, og de mest populære videoene er likt, delt og lagret av millionvis av mennesker.

Videoer merket med den norske emneknaggen psykisk helse er blitt sett mer enn 159 millioner ganger.

På Tiktok videoblogger unge brukere om sine symptomer, diagnoser og medisiner. En laster opp videoer av seg selv, på vei til psykologen, en annen gråter på baderomsgulvet, den tredje er innlagt på psykiatriske sykehus. De deler tips og triks: Dette kan du spise dersom du er deprimert, slik snakker du med familien din om borderline personlighetsforstyrrelse, disse tingene sier du til en vanskelig fastlege. 

De forteller intime historier om spiseforstyrrelser, selvskading og selvmordsforsøk, mens de sminker seg, lager eggerøre, eller går tur med hunden.

– Det føles definitivt som det mest meningsfulle jeg kan bruke tiden min på, som er viktig fordi jeg tidvis sliter med intense følelser av meningsløshet, sier Tiktok-influenser Helene Fosse (30).

Hun legger ukentlig ut nye videoer på Tiktok, hvor hun har mer enn 14.000 følgere, og hennes mest populære klipp er sett mer enn 300.000 ganger. Videoene handler om hennes diagnoser, som tics og bipolar lidelse, tidvis intervjuer hun andre diagnosehavere, under titler som «Hva er en flashback?»; «Problemet med å ha autisme og adhd»; «Hvorfor får en C-PTSD?»

– Det er veldig lett for meg å dele. Og det er ikke så mye som skal til før du gjør noe revolusjonerende når det kommer til psykisk helse, fordi det er så tabubelagt, sier hun.

T  Julie Afshary-Kaasa

F  Sigurd Fandango