I åpningsscenen til Netflix-serien «Painkiller», ser vi multimilliardæren Richard Stephen Sackler romstere rundt i palasset sitt nattestid. En enerverende pipelyd holder ham våken, og vi forstår umiddelbart at det ikke er første gang. Stressnivået når sitt klimaks når hushjelpen setter i gang med å slå i stykker røykvarsleren på kjøkkenet. Så holder pipingen opp – i alle fall midlertidig, for historien vender stadig tilbake til Sackler og ulyden. Minner den ikke mer om et EKG-apparat enn en brannalarm, forresten? Mon tro om det ikke er opioidkrisens mange hundre tusen OxyContin-ofre vi hører. Kanskje er det mannen med ljåen som sender Sackler-dynastiet og Purdue Pharma et varsel fra det hinsidige om at dommedagen er nær.

«The call is coming from inside the house.» Denne herlige skrekkfilm-tropen spiller på at du ikke lenger er trygg innenfor husets fire vegger. Du trodde du hadde stengt trusselen ute, men du har til alt overmål stengt deg inne med øksemorderen i stedet. I overført betydning er det snakk om at galskapen bor i deg. Det er du som er problemet.

Cruel summer. 2023 var den pressede generasjonshyttas sommer. Kombinasjonen stram husholdningsøkonomi og historisk svak krone førte til at hyttearvinger over det ganske land krevde sin rett samtidig, midt i fellesferien. Slikt blir det fort øksemorderstemming av.

Flash photography, Dress shirt, Hair, Face, Shoulder, Neck, Sleeve, Smile, Lighting, Gesture

Kommentar

2023 var den pressede generasjonshyttas sommer

Alle familier som befinner seg et eller annet sted på spekteret mellom vellykket og dysfunksjonell, har en hustyrann eller to.

t Helena Brodtkorb

Helena Brodtkorb. Skribent og kommunikasjonssjef i Folio