M

S

S

tekst Simen V. Gonsholt
foto Nils Vik

Ledestjerner
Det finnes en vei fra telefonsalg til altruisme. Martin Skadal, leder for nettverksorganisasjonen World Saving Hustle, har tråkket opp den

Multi-
aksjonisten

Den første timen Martin Skadal (24) er våken om morgenen, tar han det rolig. Han sjekker ikke mobilen overhodet, fordi han vil bestemme hva han skal gjøre, ikke bare reagere på ting som kommer inn til ham. 

Han går på badet og pusser tennene, lenge, med venstrehånden – ikke fordi han er keivhendt, men for å trene opp den andre hjernehalvdelen. Så skriver han i dagboken sin, på engelsk, fordi han tenker på engelsk, noe han ubevisst gjør fordi han vil nå ut til flest mulig mennesker, antar han. 

«I am ready to hustle today», er det eneste han skriver denne morgenen. Så går han inn i klesskapet til sin far i Loddefjord, utenfor Bergen sentrum, som har fungert som hans koronakontor. Og så begynner han å hustle.

en vanlig frivillig dude. Martin Skadal er leder for World Saving Hustle, en frivillig nettverksorganisasjon han startet for tre år siden, for å samle «alle som jobber hardt for å redde verden fra grådighet, urettferdighet, forurensning, og ødeleggelser», for natur, dyr og menneskerettigheter, på lokalt, nasjonalt og globalt nivå. Intet mindre.

– Det var planen, sier han.

Martin Somboonwong Skadal


Gründer av World Saving Hustle

Født i 1995. Oppvokst i Loddefjord i Bergen kommune.

Startet World Saving Hustle i 2017.


Juryens begrunnelse

Der mange ser utfordringer i klimakampen, viser Skadal vei: Gjennom handling beviser han at et enkeltmenneske kan gjøre en forskjell og bekjempe urettferdig behandling av natur, dyr og mennesker. Denne karen får vi garantert se mer av fremover

Et alternativ til alt. Martin Skadal er aktiv i veldig mange klimapolitiske organisasjoner i Bergen, men han har også sin egen, World Saving Hustle, som han ser på både som en nettverksorganisasjon og «et alternativ til alt som allerede er der». – For sånn som det er nå, går ting så sinnssykt tregt. Og å bare joine noe annet har jeg ikke så mye tro på. Selv om jeg jo gjør det konstant også.

– Men det var det ikke så mange som var keen på: Hvem er du, liksom. Du er bare en vanlig frivillig dude. Og så var det mange som sa at det har folk prøvd på før, og det går ikke. Så det motiverte meg egentlig bare mer til å starte et sånt prosjekt. 

Han har medarbeidere på fire kontinenter og over 20 lokallag i Norge, eller i alle fall Facebook-grupper. Han har egne team for utdannelse, aktivisme, organisasjonsarbeid, sosiale medier, HR og selvhjelp. Han har også et eget team – Team Skadal – som bare hjelper ham. Det kan han trenge, for i tillegg til lederstillingen i World Saving Hustle, har han påtatt seg verv en god del andre frivillige organisasjoner. 

Smart, men altruistisk. Martin Skadal er, kanskje til forskjell fra mer etablerte klimaforkjempere, inspirert av bloggere og influensere. – Jeg har lyst til å være like smart i måten jeg jobber på, men at arbeidet jeg putter ut er altruistisk, sier han.

Smart, men altruistisk. Martin Skadal er, kanskje til forskjell fra mer etablerte klimaforkjempere, inspirert av bloggere og influensere. – Jeg har lyst til å være like smart i måten jeg jobber på, men at arbeidet jeg putter ut er altruistisk, sier han.

Alt handler om å gjøre verden til et bedre sted

Martin Somboonwong Skadal – gründer av World Saving Hustle

Han er nasjonal koordinator for Klimabrølet, som organiserte fjorårets landsdekkende skolestreik. Han er aktiv i Naturvernstudentene Bergen (studentgruppen for Natur og Ungdom og Naturvernforbundet Hordaland). Han sitter i styret til Klimafondet, «en nystartet partipolitisk uavhengig organisasjon med store ambisjoner», men foreløpig bare er han og en annen. 

Han er initiativtager til «Plukk en pose», en månedlig strandryddingsaksjon, og den fylkesvise nettkampanjen «Erklær klimakrise – NÅ!». Han var ifjor norsk delegat på havkonferansen Our Ocean. Han jobber med å starte en cateringbedrift for vegansk og klimamerket mat. 

shit, jeg vil hjelpe. – Jeg har mange baller i luften, men alt handler om å gjøre verden til et bedre sted. Jeg har tunnelfokus på arbeidsoppgavene, sier Martin Skadal. 

Han har egentlig alltid hatt det, tunnelfokus på arbeidsoppgavene, legger han til, men en periode førte det til at han «låste hele verden ute, egentlig».

I syvende klasse bestemte han seg for å bli spesialsoldat i Forsvaret, for å bidra til å beskytte verden mot terrorisme, og trente målrettet for det. Eller målrettet og målrettet: Marinejeger, fallskjermjeger, jegertroppen i spesialkommandoen – han var åpen for alt, han tenkte at Forsvaret bare «kunne sende meg videre der det var best». Men før sesjonen var han inne til legesjekk og fikk påvist allergier – mot hest, katt, hund og timoteigress – som utelukket skarp militærtjeneste.

Martin Skadal ble i stedet telefonselger av helsekostprodukter. Det var helt tilfeldig, han visste ikke hva annet han skulle gjøre, men han hadde faglig tyngde for jobben, som utdannet personlig trener og ernæringsveileder. 

Da han var 20, hadde han sitt eget markedsføringsbyrå, fløy førsteklasse til London, bodde på femstjernershotell, gikk i dress hver dag og hadde en Instagram-feed som var «ganske chill».

– Men jeg var ikke noe glad. Og da fant jeg ut at shit, jeg vil hjelpe folk.

netflix og de tingene. Han tenker fortsatt på seg selv som en gründer, men en «gründer for altruisme, ikke for å tjene penger til meg selv».

– Det kan hende ting forandrer seg, jeg er veldig åpen for at ting kan forandre seg, men akkurat nå har jeg dedikert hele livet til det, sier han.

– Med familien har jeg også hatt mange samtaler hvor jeg har forsøkt å fortelle at dette er ekstremt viktig for meg. Og venner, det bare har jeg droppet totalt. 

– Det er kanskje viktig å gjøre noe som bare er gøy innimellom også?

– Jada. Jeg er helt enig. Når jeg spiser middag hjemme, med familien, kan vi se på en film. Og du kan tenke på videomøtene med teamene i World Saving Hustle som mine nye venner.

Fem kjappe 

Hvilken sak brenner du for?

– Jeg brenner for å rette opp i urettferdighet og lidelse for alt og alle. I praksis vil det si at jeg har veldig sterkt engasjement for natur- og miljøvern, dyrs rettigheter og menneskerettigheter. Alt henger sammen og alle er like viktige i mitt hode.

Hvilket råd vil du gi andre som ønsker å gjøre en forskjell?

– Jeg er ingen ekspert, men kan ut fra erfaring hittil si at jeg tror noe av det beste man kan gjøre er å fortsette å lære mer om de ulike verdensproblemene vi står ovenfor. Tips etter det er å ha god kommunikasjon – snakk med folk om hva enn du brenner for! 

Hvem er ditt viktigste forbilde?

– Gary Vaynerchuk, en serie-entreprenør som har gjort utrolig mye bra, jeg bare digger ham sykt. På et tidspunkt unfollowet jeg alle andre mennesker og fulgte kun ham på sosiale medier.

Hva snakker vi for lite om, og hva snakker vi for mye om?

– Vi snakker for lite om privilegiene vi har og hvordan vi kan hjelpe andre. Altfor mye small talk. Vi trenger mer big talk.

Hva vekket engasjementet ditt for det du driver med?

Når jeg var rundt 20 år, leste jeg meg opp på mange ulike menneskerettighetsutfordringer, som så førte meg inn i klimakrisen og dyrs rettigheter. Jeg leste da om mennesker som allerede hadde det helt grusomt, og som grunnet klimakrisen ville få det enda jævligere. Da ville jeg undersøke hva klimakrisen var, og hvordan den ble skapt. 

D2 vil hver uke fremover presentere de 30 juryen har valgt ut. Til høsten vil juryen sammen med leserne kåre «Årets Ledestjerne».

Ledestjerner 2020


Øvrige
Ledestjerner


D2 og Dagens Næringsliv presenterer gjennom 2020 30 under 30* som vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

* Kan fylle 30 i 2020

Kåringen er basert på at leserne nominerer sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, kåret 30 ledestjerner.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells og Coop, samt kunnskapspartnerne Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Ungt Entreprenørskap.

Bendik Walderhaug

Matredderen

Daniel Elhoumsi

Kokken som vil gi deg alt han har

Hulda Holtvedt

Misunnelig på alvoret koronakrisen har fått

Ida Hatlebrekke

Bærekraftsjefen som er lei av «bærekraft»

Niels Nielsen

Huset med det rare i

Solveig Engebretsen

Korona-jegeren

Ingrid Bergtun

Fra hobby til lobby

Sigrun Stenseth

Vil bryte ned tabuer om kvinnekroppen

Cecilie Kjeldsberg

Hun vil gi kvinner kontroll over egne penger og eget liv

Kjølv Egeland

– Hvis det går skikkelig galt, er det totalt game over

Marte Olsen

Opphengt i grønne saker

Ahmed Hassan

Syssel-mannen på Grønland

Sunniva Høiskar

Hun vil beskytte forfulgte studenter

Ella Fyhn

Hun tok Metoo-oppgjøret inn i skolegården

Mats Grimsæth

Livredderen

Kjell-Christian Krohn Dahle

Den unge mannen og havet

Silje Skjelsvik

Gründerens masterplan

Ida Frisch

Ut i naturen

Helleik Syse

Ga opp oljedrømmen for å gi Norge en grønnere fremtid

Gisle Agledahl

Ugbad Musti

Mustis kamp mot tabuer

Sondre Justad

Martin Helseth

Marianne Knudsen

Davor Poljcic

Frøya Thue & Frida Breivik

Hedda Gjone

Ceval Omar

AccessDeniedlantern-statictx000000000000002b92ff4-005f9c1dca-2900eca2-default2900eca2-default-default