tekst  Ingrid Røise Kielland foto  Sigurd Fandango

25. januar 2023

Anne Krigsvoll har «sluttet så totalt med menn». Men spille dem, gjør hun gjerne

Nå er hun aktuell som Edvard Munch.

Ekely. Anne Krigsvoll i Edvard Munchs gamle atelier på Ekely i Oslo. 27. januar er det premiere på filmen «Munch», der Krigsvoll spiller kunstneren som gammel mann. Tre andre skuespillere spiller også Munch.

– Vi kommer til å drepe noen en dag, noe kommer til å dette ned, sier Anne Krigsvoll (65).

Skuespilleren er opprørt over at arbeidsplassen hennes, selveste Nationaltheatret i Oslo, ikke blir pusset opp. I årevis har det vært snakk, men lite skjer, og dette liker rottene. De fyker over scenen i den falleferdige bygningen, og Krigsvoll ser for seg at en person som intetanende går på fortauet utenfor snart vil få en murstein i hodet, og segne om.

– Jeg håper at vedkommende er en ordentlig jævel. At noen drar et lettelsens sukk, sier hun, og ler godt.

Dette er ganske typisk for Krigsvolls væremåte. Hun sier først noe følsomt eller saklig, og avslutter med et eller annet litt rått, etterfulgt av denne latteren som bare mange sigaretter og mye livskraft kan fremskaffe.

Vennene kaller henne bare for «Kriger’n».

Glad for muligheten. Munchs vinteratelier er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, og oppført i 1919–1920. Anne Krigsvoll er regnet som en av Norges fremste karakterskuespillere, og var veldig glad for å få muligheten til å spille Edvard Munch.

Karakterskuespilleren. Krigsvoll har alltid vært der, føles det som, alltid levert. Nylig skrev Aftenpostens anmelder: «Kanskje er hun vår siste virkelig store karakterskuespiller» i en tekst som hyllet hennes rolle som ondskapsfull mor i Riksteatrets «Ved målet». Nå spiller hun i Bergmans «Jordbærstedet» – og er aktuell som den gamle Edvard Munch i en ny film. 

Denne krigeren har lært seg å ta plass, og aldri har hun følt på at hun, som kvinne, ikke får spennende roller. Metoo kjente hun seg lite igjen i.

– Jeg er så tøff i trynet jeg, vet du. Folk får lov til å prøve seg, men jeg er ganske tydelig på å si fra. 

– Det er et triks?

– Jeg er lært opp av min mor: Det er en styrke å være kvinne. Du skal bare stå for det du er, du skal ikke neie for noen, sånn sett. Så jeg har aldri skjønt det der, jeg er ikke noe bra intervjuobjekt i forhold til Metoo. Jeg har aldri pult meg til en rolle, sier hun, kaster hodet bakover og ler.

– Det kan fremdeles skje?

– Og det tror du? Nei, nå har jeg grodd på meg ny jomfruhinne, jeg. Jeg har sluttet så totalt med menn. Det interesserer meg midt i øret.

Men å være kompis med menn, og å spille menn, det liker Krigsvoll. Til tross for alle merittene, ble hun rørt av tilbudet om å spille Edvard Munch – filmen har premiere i disse dager.

– Da begynte jeg å grine, ja. Han betyr jo noe, den godeste Munch, sier Krigsvoll.