MIL ETTER MILL.

Tidligere mangemillionær Nils Hovelsrud har fått nytt liv som skifluencer.

T  Alf marius opsahl  

F  Sigurd Fandango

22. Februar 2024

– Til slutt orket jeg jo nesten ikke mer, sier Nils Hovelsrud (66).

– Hvor langt nede var du egentlig?

– Jeg sov med en pistol under sengen.

– Hvor er den nå?

– Jeg har kastet den i sjøen utenfor Aker Brygge.

T  Alf marius opsahl  

F  Sigurd Fandango

22. Februar 2024

Lokal skikjendis. Han kaller seg skifluenser. Gjennom vinteren står han helst opp før klokken 04.00, drar ut på ski i løypene rundt hovedstaden, der han bor. Han er blitt kjent for sine rapporter om løypeforhold og menneskemøter; det er nærmest blitt som en jobb – han gjør små intervjuer, lager videosnutter med løypepreppemaskinførere og selgere av vafler og toddy.

Blid, alltid blid.

I hvert fall er det sånn det ser ut i innleggene hans i Facebook-gruppen «Skiføre i Oslo og omegn»; det går i smilende selfies og innlegg med hjerter og snøkrystaller og klappende hender.

Under et av de kraftige snøfallene i Oslo i vinter, ble han avbildet i en lokalavis, gående på ski ned Bygdøy allé. En Marka-original, en slags maskot for deler av skifolket i Oslo – nærmest som for en celebritet å regne, der ute i løypene. Alltid ute i all slags vær, alltid i det samme utstyret: en gul jakke, noen papiraviser festet i beltet til magetasken, et par velbrukte ski.

Hvem er denne mannen?

NILS HOVELSRUD

Født i 1958.

Oppvokst på Årvoll i Oslo, utdannet elektriker. Jobbet både som høyspentmontør og selger av italienske seilbåter, før han var med på å starte Scandinavian Film Group på 1990-tallet – og tjente seg rik på produksjon av turistfilmer og bøker.

Tapte alt etter et oppkjøp som endte i krangler og flere rettssaker. Lever nå på et minimum og er de siste årene blitt en kjent figur i Oslos skiløyper gjennom sin virksomhet som «skifluenser».