Styrke, disiplin, muskler og whisky:

Klassiske maskuline idealer vinner frem blant norske menn

 

T  Julia Afshary-Kaasa
og Regine Stokstad
F  Sigurd Fandango

9. November 2023

Samfunn

Styrke, disiplin, muskler og whisky:

Klassiske maskuline idealer vinner frem blant norske menn

Samfunn

T  Julia Afshary-Kaasa og Regine Stokstad
F  Sigurd Fandango

9. November 2023

– Jeg vil si det er mange svake menn i det norske samfunnet, sier Jack Chen (20).

Han er student og gryende samfunnsdebattant, blant annet kjent for sine innlegg om kulturkrig og mannsrollen i spaltene til Subjekt og Aftenposten.

– Det er jo ikke bra, folk blir svakere og svakere. Fedme og svakhet er overalt, fortsetter Chen.

Han snakker med oss over telefonen, fra et tog på vei til Trondheim. Der skal Chen forsvare den kontroversielle maskulinitetsinfluenseren Andrew Tate, i en debatt på Litteraturhuset. 

– Maskulinitet er egenskaper som ambisjon og disiplin, sier han.

– Er det viktig å være maskulin?

– Noen må jo være det.

– Hvorfor det?

– Verden er brutal. Vi kan ikke løse alt gjennom snillhet, sier Chen.

– Noen må ta støyten.

Det er jo ikke bra, folk blir svakere og svakere. Fedme og svakhet er overalt

Jack Chen – samfunnsdebatant

Kjent for: Ung samfunnsdebattant som har skrevet innlegg og kronikker i blant annet Subjekt og Aftenposten. Her har han blant annet tatt psykologen Jordan Peterson og påvirkeren Andrew Tate i forsvar.

– Hva er maskulinitet for deg?

– Egenskaper som kjennetegner menn, er modighet, aggressivitet, disiplin og ønsket om å beskytte. Ofte fremstilles disse egenskapene som dårlige, men jeg mener det avhenger av hvordan man anvender dem. Selv aggresjon kan jo brukes til noe godt, og feminine egenskaper kan også være skadelige.

– Er det viktig å være maskulin?

– Det er veldig viktig for verden å ha maskulinitet, tror jeg. Verden er brutal og vi trenger folk som tør å stå opp mot det som er farlig og vondt. Vi kan ikke løse alt gjennom snillhet, tenk for eksempel på krigen i Ukraina. I krigen er det ofte menn som må bøte med livet for å forsvare landet, et åpenbart eksempel på at maskulinitet er veldig nødvendig.

– I samfunnet i dag er det ikke lenger så tydelig hvordan menn skal være, eller hvordan de skal leve, alle kan gjøre som de vil. Det skaper forvirring. Samtidig tror jeg kvinnerollen er tydeligere, man oppfordrer kvinner til å ta plass i næringslivet, for eksempel. Da er det nyttig med skikkelser som Andrew Tate, som sier at menn skal være maskuline.

Jack Chen

Alder: 20 år.

Bakgrunn: Vokst opp i Drammen. Studerer ved Norsk Fagskole for Lokomotivførere i Oslo.

Plucked string instruments, Musical instrument, Violin family, Musician, Toy, Gesture, Viola, Music

Den nye mannen. Hva er maskulinitet i 2023? Er det pappaperm, å trille rundt på en velskapt pode, kry og parkaskledd, med en ta med-kaffe fra Åpent Bakeri i hånden?

Er det tilgang til egne følelser, å gråte til en episode av «The Sopranos», å fortelle dem rundt deg at du er glad i dem, å åpne seg opp om vonde barndomsminner, egen utilstrekkelighet eller ensomhet?

Er det å være feminist, å kjefte på en kompis som sier noe sexistisk, å bære paroler 8. mars, å lese kvinnelige forfattere eller se filmer av kvinnelige regissører?

For ikke så lenge siden virket det faktisk slik. I 2017 kledde mannlige superstjerner seg i rosa vaginahatter og marsjerte gatelangs i protest mot president Donald Trump. Så kom Metoo-kampanjen som utløste et vell av støtte og selvrefleksjon, blant internasjonale så vel som norske menn, fra Barack Obama til Jonas Gahr Støre