Det kan være snålt å tenke på, ja nesten til å glemme, men det er kun to historiske minutter siden det knapt fantes internasjonale restauranter i Oslo. Brokkoli nådde landet først på 1980-tallet. Vår rikdom er ny, vår restaurantkultur likeså.

Hovedstaden er blitt en restaurantby i verdensklasse, full av kyndige mennesker, lidenskap og signaturretter. Folk kommer hit fra kloden rundt for å jobbe. Folk kommer hit fra kloden rundt for å spise. Vi er plassert midt i naturens matvarefat, med et råvaretilfang andre kan misunne oss.

Den gjengse kelner i Oslo virker å kunne mer om vin enn sine kolleger på kontinentet.

Her følger en ufullstendig og urangert guide til 25 retter og smaksopplevelser som for lengst er blitt ikoniske i Oslo, kanskje er i ferd med å bli det, eller bare føltes sånn da de ble servert.

Restauranter er heldigvis ingen statisk greie, noen av rettene tas tidvis av menyer, returnerer, forsvinner helt. Vi håper og tror mesteparten under vil være tilgjengelig, resten får leses som oppfordringer om ønskede comeback.

Vel bekomme. 

T

Salt & Pepper

F

sigurd fandango, jimmy linus,
lars petter pettersen,
david b. torch og Nils vik

21. September 2023

Food, Tableware, Ingredient, Recipe, Plate, Dishware, Cuisine
Food, Tableware, Cuisine, Dish
Tableware, Dishware
Food, Tableware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish, Wood
Fast food, Deep frying, Ingredient, Tableware, Cuisine, Recipe, Dish, Drink, Bun
Kitchen utensil, Food, Tableware, Dishware, Plate, Recipe, Ingredient, Table, Serveware, Cuisine
Fast food, Recipe, Ingredient, Cuisine

Smak Oslo er blitt en restaurantby i verdensklasse.

Her er 25 favoritter DNs matanmeldere ikke klarer å glemme.

Tableware, Dishware

    Østers fra Maaemo

➔ Maaemo
Dronning Eufemias Gate 23 9A

Maaemo

Østers. Blåskjell. Delikatesser i seg selv, men under Esben Holmboe Bangs ledelse, blir østersen sammen med blåskjell til en rett som er både mer og mindre enn en østers. I retten, som har stått kontinuerlig på restaurantens smaksmeny, dekonstruerer Bang norske flatøsters fra Bømlo. 

Kjernen i retten er en silkemyk emulsjon av østers og olje. Den dekkes av en klar gelé på blåskjellkraft og østerssaft, og bader i en saus av kremfløte, mer blåskjellkraft og grønne bobler av dillolje. Maaemos østers tar frykten ut av uerfarne østersspisere og er en gateway drug til både skjellet og videre gastronomi. 

I tillegg symboliserer den Oslos restaurantverden anno 2023 kanskje enda bedre enn da den var ny i 2010. For hver generasjon har sin store restaurant. Kullene av toppkokker som lærte alle Eyvind Hellstrøms triks i Bagatelles storhetstid, har i stor grad forlatt byens restauranter. Isteden pumper Maaemo ut alumni som viderefører Esben Holmboe Bangs eksperimenter på egne restauranter, enten det er Bar Amour, Varemottaket, Savage eller mer nedstrippede The Little Pickle. 

Og det var her, med østersen, det begynte.

Fast food, Baked goods, Pizza cheese, Tableware, Ingredient, Recipe, Plate

    Mac'n cheese på Nektar vinbar

➔ Nektar vinbar
Fredensborgveien 42

Nektar Vinbar

Nektar vinbar besitter denne påfallende egenskapen av å funke på tvers av aldre, som en monsterhit for stor for å bli avskrevet av kverulanter og smakspoliti. I den vesle familiedrevne restauranten opererer byens vinkjennere, hiphop-adel, såkalte gourmbros, pensjonerte lektorer, og ressurssterke 35-åringer i en slags skjønn, dog nattklubbtrang, sameksistens. 

Stedets signaturett står ikke lenger på menyen, er vel strengt tatt ikke engang stedets beste, og er kun å få etter 22.00 som «nattmat». Så hvordan er den blitt et ikon på Oslo-menykartet? Ikke minst i intern konkurranse med Nektars egne delikate villkveite med smørsaus, en umamibombe av en sopprisotto, en killer ansjostoast? Eller sommerens minimalistiske burger på kjøtt fra en hel melkeku fra Ringsaker, som ble en så stor snakkis at en kjent norsk samtidskunstner så seg nødt til å reservere den aller siste før den gikk av menyen? Noe skarve makaroni med ost? 

Jo, fordi det knapt finnes noe diggere, noe mer privilegert enn å rømme en sentrumsfest med kjæresten, deise sent inn i lokalets søtlige stekeos, klemme seg inn på et bord og bli servert en såkalt comfort-klassiker i aluminiumsboks: store makaronier, ostesaus på upasteurisert gårdsmelk, toppet med crumble fra stedets hjemmelagde brød og en vellagret Skarbø-ost med smak av potent parmesan. Alt skyllet ned med et glass med noe litt for fint fra restaurantens rike kjeller

❸       Reinsdyrpizza på Lofthus

➔ Lofthus samvirkelag
Åsengata 42

Lofthus Samvirkelag

Mange ideer unnfanget i fylla får et mageplask i bakrusens skarpe morgenlys. Så ikke med Lofthus’ Samvirkelags evige bestselger, en hvit pizza toppet med reinsdyrkjøtt og punktsatt med røde granateplekjerner. Pizzakjeden Lofthus’ samvirkelags ville suksess oppsto i løpet av fem fylleminutter, da gründer Erik Sevaldsen raidet kompanjong Øyvind Lofthus’ kjøleskap klokken tre om natten. Resten er pizzahistorie. 

Nå får du den hvite pizzaen med reinsdyrcarpaccio åtte steder i Oslo, fra Holtet i Sør til Røa i vest. Men for den originale opplevelsen, velg filialen på Torshov, der den aller først var til salgs.

  Østers på Maaemo

Østers. Blåskjell. Delikatesser i seg selv, men under Esben Holmboe Bangs ledelse, blir østersen sammen med blåskjell til en rett som er både mer og mindre enn en østers. I retten, som har stått kontinuerlig på restaurantens smaksmeny, dekonstruerer Bang norske flatøsters fra Bømlo. 

Kjernen i retten er en silkemyk emulsjon av østers og olje. Den dekkes av en klar gelé på blåskjellkraft og østerssaft, og bader i en saus av kremfløte, mer blåskjellkraft og grønne bobler av dillolje. Maaemos østers tar frykten ut av uerfarne østersspisere og er en gateway drug til både skjellet og videre gastronomi. 

I tillegg symboliserer den Oslos restaurantverden anno 2023 kanskje enda bedre enn da den var ny i 2010. For hver generasjon har sin store restaurant. Kullene av toppkokker som lærte alle Eyvind Hellstrøms triks i Bagatelles storhetstid, har i stor grad forlatt byens restauranter. Isteden pumper Maaemo ut alumni som viderefører Esben Holmboe Bangs eksperimenter på egne restauranter, enten det er Bar Amour, Varemottaket, Savage eller mer nedstrippede The Little Pickle. 

Og det var her, med østersen, det begynte.

Tableware, Dishware

➔ Maaemo
Dronning Eufemias Gate 23 9A

2.

En reportasjebok
fra Qatar 

  Mac'n'Cheese på Nektar Vinbar

Nektar vinbar besitter denne påfallende egenskapen av å funke på tvers av aldre, som en monsterhit for stor for å bli avskrevet av kverulanter og smakspoliti. I den vesle familiedrevne restauranten opererer byens vinkjennere, hiphop-adel, såkalte gourmbros, pensjonerte lektorer, og ressurssterke 35-åringer i en slags skjønn, dog nattklubbtrang, sameksistens. 

Stedets signaturett står ikke lenger på menyen, er vel strengt tatt ikke engang stedets beste, og er kun å få etter 22.00 som «nattmat». Så hvordan er den blitt et ikon på Oslo-menykartet? Ikke minst i intern konkurranse med Nektars egne delikate villkveite med smørsaus, en umamibombe av en sopprisotto, en killer ansjostoast? Eller sommerens minimalistiske burger på kjøtt fra en hel melkeku fra Ringsaker, som ble en så stor snakkis at en kjent norsk samtidskunstner så seg nødt til å reservere den aller siste før den gikk av menyen? Noe skarve makaroni med ost? 

Jo, fordi det knapt finnes noe diggere, noe mer privilegert enn å rømme en sentrumsfest med kjæresten, deise sent inn i lokalets søtlige stekeos, klemme seg inn på et bord og bli servert en såkalt comfort-klassiker i aluminiumsboks: store makaronier, ostesaus på upasteurisert gårdsmelk, toppet med crumble fra stedets hjemmelagde brød og en vellagret Skarbø-ost med smak av potent parmesan. Alt skyllet ned med et glass med noe litt for fint fra restaurantens rike kjeller.

➔ Nektar vinbar
Fredensborgveien 42

3.

En selskapslek
fra Stillehavet

❸       Reinsdyrpizza på Lofthus

Mange ideer unnfanget i fylla får et mageplask i bakrusens skarpe morgenlys. Så ikke med Lofthus’ Samvirkelags evige bestselger, en hvit pizza toppet med reinsdyrkjøtt og punktsatt med røde granateplekjerner. Pizzakjeden Lofthus’ samvirkelags ville suksess oppsto i løpet av fem fylleminutter, da gründer Erik Sevaldsen raidet kompanjong Øyvind Lofthus’ kjøleskap klokken tre om natten. Resten er pizzahistorie. 

Nå får du den hvite pizzaen med reinsdyrcarpaccio åtte steder i Oslo, fra Holtet i Sør til Røa i vest. Men for den originale opplevelsen, velg filialen på Torshov, der den aller først var til salgs.

Fast food, Baked goods, Pizza, Tableware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish, Broccoli

4.

En unik VM-bok

     Surdeigsbrød fra Ille Brød

Baker Martin Fjeld kan høres irriterende og selvhøytidelig ut når han snakker om naturlig hevede brød, og insisterer på at melet til brødene må være steinmalt og økologisk.

Men fasiten ligger i brødene han og hans nå 14 ansatte henter ut av bakerovnene i det lille håndverksbakeriet i Sundtkvartalet mellom Tøyen og Grønland. Ti år etter åpningen er bakeriet en læredestinasjon for ambisiøse bakere og kokker fra hele verden, og en Oslo-institusjon. 

Med sin dype smak av karamellisert korn og syrlig hevekultur, sine harde skorper og saftige indre, er en skive fra Ille Brød en høytidsstund i seg selv. Du trenger knapt smør på det som udiskutabelt er Oslos beste brød, verdt både prisen på 135 kroner og den lille omveien fra byens hovedgater.

➔ Ille brød
Lakkegata 35