Oisann. Der satt den. Det har vært en varslet krise, det har dratt seg til, vi har med åpne øyne hatt kursen rett mot fjellveggen, men det er først denne høsten – mot et bakteppe av verdenskatastrofe – det for alvor har smelt i folks liv. Klubbkassen er tom, festen er over, yachten har ikke bensin. 

Heldigvis definerer ikke konsumet ditt, smaken din, tingene dine, hvem du er. 

Det er på tide å kutte til benet, slutte med ting, forenkle. Kanskje kommer vi ut på andre siden som litt bedre folk. 

Her er 42 tips til en nedskalert tilværelse.

T

Redaksjonen

F

sigurd fandango

17. november 2023

Smak Oslo er blitt en restaurantby i verdensklasse.

Her er 25 favoritter DNs matanmeldere ikke klarer å glemme.

Head, Jaw, Water, Helmet
tips til et lykkeligere liv på lavere budsjett
tips til et lykkeligere liv på lavere budsjett
42

➔ Nektar vinbar
Fredensborgveien 42

❶                  Penger er ikke alt

Dette er naturligvis en sannhet med modifikasjoner, særlig om du ligger våken med bekymringer om permittering, kemner, utleggsforretninger og tap av primærbolig. Penger er mye rart, å ha nok av dem er først og fremst godt for nervene. 

Men likevel: Er det ikke ørlite deilig med en pause fra forbrukskjøret; ta en potet, en tur i skogen? Som den amerikanske humoristen og journalisten Robert Quillen skrev allerede i 1928: Vi kjøper ting vi ikke trenger med penger vi ikke har for å imponere mennesker vi ikke liker.

➔ The Golden Chimp
Heimdalsgata 37

    Harryhandel er ikke harry

Ja vel, så kan du risikere å se vandrende livsstilssykdommer laste bilen full av sidefriserte unger og kassevis med varer som neppe hjelper noen av dem, før de smeller dørene igjen, de voksne fyrer opp en nyervervet e-sigarett blant barnesetene der inne. Så durer de hjem til moderlandet og ytterligere inntak av vanninnpumpede kylling-nuggets, skyllet ned med søtningsstoffet aspartam og smågodt stinn av pigmentgivende titandioksid laget av stein.

Men harry? Aldeles ikke. Å ta turen over grensen er snarere blitt en dyd av nødvendighet, en berettiget protest mot norske dagligvarebaroners gigantoverskudd, hvis prisvekst langt overgår inflasjonstallene.