tekst  John-Arne Ø. Gundersen  foto  Sigurd Fandango

15. desember 2022 – London

Norges første verdensmester i poker:

– Jeg tenkte at nå har jeg nok til å pensjonere meg, eller gjøre det jeg vil resten av livet

Espen Uhlen Jørstad (34) vant 100 millioner kroner i poker. Så nå har han endelig kjøpt seg ny tv.

ALL
IN

Blikk for logikk. Espen Uhlen Jørstad anslår at det er ti prosent sjanse for at han blir verdens beste pokerspiller innen et par år. – For å bli verdens beste, er du nødt til å ofre mye frihet, du er nødt til å studere foran pc-en dag ut og dag inn.

Blikk for logikk. Espen Uhlen Jørstad anslår at det er ti prosent sjanse for at han blir verdens beste pokerspiller innen et par år. – For å bli verdens beste, er du nødt til å ofre mye frihet, du er nødt til å studere foran pc-en dag ut og dag inn.

En svak rasling kan høres allerede i trappen opp til annen etasje på Hilton Park Lane. Gangene er tomme, sikkerhetsvakter i svarte dresser stryker langs veggene, men så er det denne lyden, stigende i styrke, som siver ut fra inngangen til Grand Ball Room. Sjetonger som treffer sjetonger. 100 pokerspillere som fikler med stablene av sjetonger, stokker dem, slipper dem ned på filten.

Det er lyden av penger.

Fra taket kaster enorme lysekroner et glorete lys ned over radene med blå pokerbord, og der, ved bord fem, sitter Espen Uhlen Jørstad (34) omringet av syv menn krumbøyde over sine to kort. Klokken er 23.00 onsdag kveld, og Jørstad har spilt ni dager i strekk, i ulike turneringer under Pokerstars European Poker Tour London. 

Nå er det London High Roller, som startet med 158 spillere ti timer tidligere, og de skal spille i flere dager, helt til én sitter igjen med alle sjetongene og vinner fem millioner kroner. Deltagernes innsats, buy in, var 10.300 pund for 50.000 i sjetonger – og premiepotten på 1.532.600 deles mellom de 23 øverste spillerne. 

I fem år har Jørstad levd som profesjonell pokerspiller, og i sommer ble han den første nordmannen i historien som har vunnet verdensmesterskapet i poker, i Las Vegas. Han vant 100 millioner kroner.

Men alt handler ikke bare om penger.

– Folk spiller poker av forskjellige grunner. Jeg spiller fordi jeg har lyst til å konkurrere, til å hevde meg. Jeg har noe jeg vil bevise, sier han i en pause.

Han har analysert dette, som så mye annet, og kommet frem til at det nok har med barndommen å gjøre.

– Jeg var ikke populær, faren min var inn og ut av fengsel. Jeg tror jeg prøver å gjøre opp for noe, ta igjen det jeg ikke hadde tidlig i livet.

Shuffle please. – Iblant føles det som om man får drittkort hele dagen, og ingenting skjer. Men plutselig får du tre gode hender på rad, og så sitter du der med mest sjetonger av alle.

Mennesker liker ikke å ta risiko. Heldigvis takler jeg dette livet bedre enn de fleste

Espen Uhlen Jørstad – pokerspiller

Flop

On hand

River

Turn