Dress shirt, Fashion design, Coat, Sleeve, Standing, Gesture, Suit, Collar, Headgear

Hodestøt. Skuespiller Christian Slater viser hvordan det kan gjøres på fest på The Roxbury i Hollywood i 1990: jeans, hvit t-skjorte og en litt romslig dressjakke under kapsen.

Foto: Ron Galella/Getty Images

Stilkoden

Dressen er på – men kommer man seg unna med kaps?

t Anders Kemp

Kjære Stilkoden. Er det på noen måte mulig for en voksen mann å bære kaps til dress? Eller blir det bare å sørge for at man blir for lik hovedpersonen i «Klovn», uverdig og ustilig? Hilsen Mann uten hår på hodet

Hei Mann uten hår på hodet

Jeg har forsøkt på dette selv noen ganger – og stort sett mislykkes. Kanskje er det noe med aldringsprosess og pappakropp som gjør at man fort ender opp som en variant av skuespilleren Frank Hvam, som du referer til her, i en av hans evinnelige Gant-kapser og blazere. Når det er sagt – det finnes råd.

Karakteren Kendall Roy (Jeremy Strong) i HBO-serien «Succession» er ofte å se i baseballkaps til blådressen på jobb. Slik ser man ut etter fylte 40 når man er oppvokst med nanny, milliarder og Wu-Tang Clan! Mer dust enn stilig. 

Skal hodeplagget funke til dress, tror jeg bæreren bør være ung og slank – eller i toppsjiktet av kunstfeltet, som samtidskomponisten Steve Reich, for å si det litt brutalt. Hovedregelen er at jo mer formell dressen er, jo vanskeligere er det å slippe unna med kaps. 

Luggage and bags, Sleeve, Standing, Hat, Eyewear, Waist, Cap

Penkapsen. En deltager under moteuken i Paris i juni 2022, kledd i sort bokstavlig talt fra topp til tå.

Foto: Edward Berthelot/Getty Images

Tyskeren. Med blazer blir sagaen en annen. Sist gang jeg fysisk fulgte etter noen et kvartal, ene og alene på grunn av stil, var da jeg ble bergtatt av en karakter, rundt de 30, som gikk ned Regent Street i London i en mørkeblå dressjakke, skjerf rundt halsen, Chelsea-boots, Levi's 501, store solbriller og mellomblå kaps. 

Hvem var dette mennesket? 

Han snakket tysk med sine venner, men så ut som et individ som kunne ramse opp minst tre filmer av Truffaut og de siste sjefdesignerne til Gucci. Jeg tok et snikfoto til arkivet.

Hollywood. Overgangen mellom 1980- og 1990-tallet var en sterk tid for kaps og penklær, soulgruppen Boyz II Men og regissør Spike Lee er to eksempler. Bildet av Lady Diana i blazer og jeans på polokamp i 1988 er ikonisk, og summerer nærmest opp estetikken til det populære merket Sporty & Rich. 

En av dem som bærer stilen med mest bravur, er den glemte stjernen og pikeromsyndlingen Christian Slater, her i 1990. Den strøkne og spretne skuespilleren Timothée Chalamet er blant flere som observeres med blazer og baseballkaps i dag. Både stilen og perioden føles generelt relevant for herremoten de siste årene – nærmest litt dansk, en ny type identitet der kapsen naturlig hører hjemme i samme fauna som den dobbeltspente jakken. 

Aller finest er kanskje looken stylet med en litt grovere tweedjakke. Her er det lov med oppkneppet skjorte, litt brysthår, skjegg og levd liv til det sporty hodeplagget – man kan til og med tillate seg et par ekstra kilo. Dette er stilen til et par venner som vet hvordan man griller en tomahawk og som hadde hyllemeter med vinyl før det ble en innredningsdetalj.

Til den mer formelle dressen er altså historien en annen. Velg deg heller et par briller med karakter, noen sko eller et slips som gir deg styrke, hvis du trenger å kompensere for din blanke isse. D2

Har du spørsmål om stil? Send dem til stilkoden@dn.no

Saken inneholder annonselenker som gir DN inntekter. Redaksjonens valg påvirkes ikke av dette.

Under Stilkoden finner du anbefalinger, noen ganger med annonselenker.  Hvis du kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, merket med «annonselenke», tjener DN penger. Hva vi skriver om i Stilkoden, er motivert av det vi mener er journalistisk interessant. Ingen eksterne aktører kan styre innholdet i denne spalten eller anbefalingene knyttet til saken.