Bykassen til den amerikanske storbyen Detroit er tom. Torsdag måtte guvernør Rick Snyder i delstaten Michigan søke om statlig hjelp til å håndtere gjelden, som er på omlag 14 milliarder dollar (95 milliarder kroner). Det melder en rekke amerikanske medier torsdag kveld norsk tid.

Dette er USAs største kommunekonkurs noensinne.

Satt under administrasjon
Da Detroit i mars ble satt under administrasjon, uttalte Snyder at han som en kriseløsning ville utnevne en upolitisk forvalter til å ta hånd om byens finanser. Fallende skatteinntekter og utstrakt korrupsjon gjorde ifølge guvernøren dette nødvendig.

Det var en representant for byens styre, Kevyn Orr, som torsdag sendte inn papirene for en såkalt «Chapter 9 municipal bankruptcy».

Se utdrag fra Michigan-guvernørens tale øverst i saken.

Bydeler står tomme
Detroit var i flere tiår en av USAs viktigste industribyer og hjem for mesteparten av den amerikanske bilindustrien. På 1950-tallet hadde Detroit en befolkning på rundt to millioner mennesker, og var en magnet på arbeidssøkende, særlig fra sørstatene.

I dag ligger mye av bilindustrien med brukket rygg, eller har flyttet, og det bor nå bare litt over 700.000 mennesker sentralt i Detroit. Boligprisene har stupt, og hele bydeler står i dag nærmest tomme og forfaller.

Avisen The Wall Street Journal har tidligere sammenlignet situasjonen med New York på 1970-tallet, da en uavhengig økonomisk kontrollråd ble etablert. Men avisen mener tilstanden i Detroit er mye verre, og kun har sett sitt like i Washington D.C. under krisen i byen på 1990-tallet.

Les også: Detroit på randen av konkurs

<b>Detroit settes under administrasjon</b>

Mest lest på DN.no torsdag:
Smart Club går i graven med rekordtap
- Risikerer å bli lat og miste sulten
Rec blir delt i to

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.