Økonomiprofessor Nouriel Roubini er kjent for sitt dystre syn på verdensøkonomien, noe som har gitt ham kallenavnet Dr. Doom.

Han er også kjent for å ha spådd både kollapsen i det amerikanske boligmarkedet og den globale økonomiske tilbakegangen i 2008.

I en debattartikkel publisert på Reuters bloggsider gir han sin egen oppskrift for å redde verden fra en dypere depresjon og finansiell nedsmelting.

1. Alle land som ikke må spare bør sløse. Noen må kompensere de innsp#229ene som er igangsatt blant annet i en rekke land i eurosonen. Av land som kan utsette sparetiltak er USA, Storbritannia, Tyskland og Japan.

2. Den europeiske sentralbanken må reversere sin feilaktige beslutning om å øke renten, og sentralbankene i USA, Japan, England, Japan og Sveits må tilføre mer likviditet i markedet.

3. Underkapitaliserte banker i Europa bør få midlertidige lettelser i kravene til egenkapital og likviditet.

4. Det europeiske krisefondet EFSF bør tredobles.

5. Sette i gang en kontrollert nedskrivning eller restrukturering av gjeld for insolvente land, husholdninger og finansielle institusjoner.

6. Hellas, og trolig et par andre medlemmer, bør forlate eurosonen. Bare retur til en nasjonal valuta, og en kraftig devaluering av denne valutaen, kan gjenopprette konkurransedyktigheten og veksten.

7. Avanserte økonomier som sliter med høy arbeidsledighet og svak vekst bør investere i utdanning, infrastruktur og fornybar energi.

8. De fremvoksende økonomiene bør lette både på finans- (skattene) og pengepolitikken (rentene). Samtidig må Kina la valutaen sin styrke seg.

Les også: Dr. Doom advarer mot ny krise

Dr. Doom spår yen-kollaps



EU vurderer gigantisk krisefond

Tror europeiske banker har 300 milliarder euro i kredittrisiko


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.