- Første halvår har vært ekstraordinært, sa administrerende direktør Leif J. Laugen i Krogsveen om boligmarkedet i slutten av juli ifjor.

Laugen, som også er styreleder i Eiendom Norge, var da bekymret for at utviklingen i markedet fra høsten 2014 og til sommeren 2015 ikke var bærekraftig. Da trodde han vi i 2016 ville snu oss tilbake å si at første halvår 2015: «Those were the days».

- Jeg tror nok vi kan fastslå at uttalelsen om første halvår står seg godt, sier Laugen til DN nå.

Normalisering

Laugen viser til tall for omsetningen av boliger i første halvdel av 2015. Sammenlignet med første halvdel av 2014 økte omsetningen med ti prosent.

I andre halvdel av 2015 ligger det an til en omsetningsnedgang på fire prosent, ifølge ham.

- Dermed kommer hele året ut med en omsetningsvekst på tre prosent, men hvor altså all effekt kom i første halvår, sier Laugen.

Ifølge ham gjelder denne omsetningsendringen for hele landet, både der det har vært historisk høy aktivitet og der det har vært moderat aktivitet i utgangspunktet.

Laugen peker på at det samme gjelder boligprisveksten, og at prisutviklingen har normalisert seg fra første til andre halvdel av 2015.

- Konjunkturavmatningen som følge av oljeprissjokket kommer altså innover boligmarkedet, men har blitt motvirket av rentereduksjoner overfor husholdningene og diverse støtputer for øvrig i økonomien, sier han.

- Etter januar roer prisutviklingen seg

Til neste år tror Laugen nedgangen i norsk økonomi vil normalisere boligmarkedet ytterligere. Han anslår at den gjennomsnittlige prisveksten fra 2015 til 2016 blir på rundt tre til fire prosent.

Laugen viser til at det i starten av året vil bli en sterk prisoppgang som følge av at det kommer nye «friske boligobjekter» på markedet som tiltrekker seg positiv oppmerksomhet.

- Etter januar roer prisutviklingen seg ned og jeg tror at all prisoppgang i 2015 er tatt ut i første tertial. Omsetningen vil sannsynligvis falle fra 2015 på grunn av normaliseringen som skjer, sier Laugen.

Meglertoppen anslår at vi vil se en omsetningsreduksjon på minst fem prosent til neste år.

- Dermed tror jeg også vi vil kunne slå fast at 2015, «Those were the days», med «helårsbrillene» på. Både regnet i antall omsetninger og mer finansielle termer for meglerforetakene, sier Laugen.

Høyere ledighet, lav lønnsvekst og lavere renter

Onsdag legger Eiendom Norge frem boligpristatistikken for desember 2015. Flere meglere og økonomer venter en sterk

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
prisvekst i fjorårets siste måned.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets anslår at prisene steg med 0,4 prosent i desember.

Imidlertid venter meglerhuset, i likhet med Laugen i Eiendom Norge, at prisveksten vil bremse opp i 2016.

Dørum minner om at 2016 vil bli et år preget av moderat lønnsvekst, videre økning i ledigheten og enda lavere renter.

- Høyere ledighet trekker prisene ned, lav inntektsvekst betyr lavere boligprisvekst mens lavere rente trekker isolert sett prisene opp, sier han. ​

Vesentlig svakere

Dette vil gjøre at boligprisutviklingen i år vil bli vesentlig svakere enn fjoråret, ifølge sjeføkonomen.

- Vi tror prisene kan legge på seg en halv prosent i første kvartal, nullvekst gjennom mesteparten av året og nedgang når vi kommer mot slutten av året, sier Dørum.

Fra 2015 til 2016 anslår DNB Markets en boligprisvekst på 2,1 prosent.

- En prisvekst på to prosent er nesten litt misvisende. To er et resultat av at prisene fortsatte å stige gjennom slutten av fjoråret. Utviklingen i 2016 er i hovedsak sideveis.

- Når vi kommer til desember tror vi prisene vil være de samme som det de var i desember 2015 på landsbasis, understreker Dørum.

Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken klokken 11.00 onsdag. Følg med på DN.no. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

- Aldri opplevd maken

- Høy aktivitet i luksusmarkedet

«Bud på prisantydning og litt over vil ikke vurderes»  

Se DNTV: På visning i en bolig som ikke eksisterer

På visning i bolig som ikke eksisterer.
Med Facebook-eid teknologi kan kjøpere gå rundt på salgsvisning i leiligheter som ikke er bygget ennå.
01:29
Publisert: