For litt over et år siden var det storstilt lanseringsfest med innleide Ferrarier i oppkjørselen, mengder av champagne og kjendiser på gjestelisten for å markere at Eklund Oslo New York skulle bli den ledende luksusmegleren i Norge. I stedet endte det med tap på 1,6 millioner kroner og avvikling etter første driftsår.

– De beste meglerne har fått for bra betalt, så enkelt er det, sier Hans Houeland som gikk fra Sem & Johnsen til Eklund i august ifjor. Houeland har i tillegg til egne megleroppdrag, fungert som talsmann og daglig leder for selskapet.

«Som entreprenør brenner jeg alltid for å ekspandere vår virksomhet, men i Norge har det helt enkelt gått for fort og kostnadene er blitt for store» skriver den svenske eiendomsmegleren Fredrik Eklund selv.

Fredrik Eklund.
Fredrik Eklund. (Foto: Ørjan Ellingvåg)
Ifjor vår etablerte han seg med brask og bram med eget meglerkontor i fasjonable Parkveien bak slottet. Han var også blant front-figurene i dokusåpen «Million dollar listing» på TV3.

Tospann med Ek

Houeland slår seg i stedet sammen med den erfarne vestkantmegleren Torbjørn Ek og danner et nytt selskap.

– Vi tar med oss de kundene vi har nå, sørger for at de får solgt og gjort opp og gjør oss ferdige med dem, så starter vi i nytt «as» med Houeland Ek, sier Houeland.

Advokat Torbjørn Ek har vært tilknyttet Eklund Oslo New York siden mars i år med egen konsulentavtale etter at han ifjor avviklet sin egen virksomhet da mange av hans meglere ble lokket over til konkurrerende virksomheter.

– Jeg har jo etterhvert blitt en voksen mann, så det er veldig greit å få inn en ungfole som kan hoppe og sprette og er full av energi, sier Torbjørn Ek om sin nyslåtte partner.

De to vil eie halvparten hver av det nye foretaket som skal være en nisjemegler i høyprissegmentet. Ek mener Houeland har appell blant de yngre kjøpesterke kundene i high-end segmentet.

– Tradisjonelt har det vært seniorene som er der, men slik er det ikke lenger. Det er stadig flere som får mye penger og er villige til å kjøpe det lille ekstra som en liten nisjeforretning kan tilby. Det er jo slik at vi har draget på litt forskjellige folk, sier Ek.

Feilprising

Både han og Houeland mener flere av boligene i Eklunds portefølje har vært feilpriset. Eklund har hatt en rekke boliger over 40 millioner kroner i porteføljen som har ligget lenge uten å bli solgt.

Christine Røthe.
Christine Røthe. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– I Eklund-systemet ble det gjort noe av det. Da vi kom inn, var vel noe av det første vi gjorde å rydde litt i porteføljen på ting som var overpriset, og sa at dette skal ikke vi drive med, sier Houeland.

Torbjørn Ek mener en del boligeiere med «drømmetanker» om hvilke verdier de sitter på ofte blir tiltrukket av luksusmeglere som Eklund.

– Det tror jeg vi skal være ganske ærlige på, at det har vært en del av oppdragene i porteføljen til Eklund som er av det kaliber. Det er om å gjøre for oss å skygge unna den type kunder, for det blir det ikke noe penger av. Det er noen av dem som har helt urealistiske forventninger, sier Ek.

De to er nå i diskusjoner med to av de andre ansatte ved Eklund-kontoret i Parkveien, og vil se seg om etter flere meglere.

– Vi skal ikke bli noen stor volumvirksomhet, vi skal bli en nisjemegler, sier Ek og anslår at det betyr et sted mellom ti og 15 ansatte, inkludert oppgjørsfunksjon.

De to flytter ut av lokalene i Parkveien og ned til Torbjørn Eks tidligere lokaler rett ved Rådhuset i Oslo der de er omgitt av konkurrenter både fra Sem & Johnsen og Privatmegleren. Ek har etter overgangen til Eklund forsøkt å leie ut lokalene uten hell, men tar dem nå heller i bruk igjen.

– Vi synes det er en bedre beliggenhet. Alle kundene våre sitter jo her også. Parkveien var Eklund, dette blir det nye, sier Houeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.