BRUSSEL: Opp mot 900.000 migranter har hittil i år kommet inn i EU fra Tyrkia. Torsdag ga en «koalisjon av villige» EU-land beskjed til Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu om å stramme inn, umiddelbart. Til gjengjeld vil de løfte ut flyktninger direkte fra leire i landet. Presset kan økes ytterligere under et nytt EU-toppmøte i februar

 I forkant av ukens EU-toppmøte holdt ti EU-land, blant dem Tyskland, Sverige og Finland torsdag et «minitoppmøte» i Brussel med tyrkiske ledere. EU har lovet tre milliarder euro til Tyrkia for å forbedre forholdene for 2,3 millioner syriske flyktninger, som lever i leire i landet. Til gjengjeld har EU lovet at det skal bli enklere for å tyrkere å få visum til Europa og settes fart behandlingen om Tyrkias søknad om EU-medlemskap.

Gulroten

Den ekstra gulroten fra «de villige» er løftet om å ta imot et betydelig antall flyktninger direkte fra leirene i Tyrkia.

 Et EU-vedtak om å fordele 170.000 asylsøkere som oppholder seg i Italia og Hellas har i praksis vært en fiasko. Hittil har mindre enn 200 asylsøkere faktisk blitt omplassert.

Det regnes som enklere å fordele flyktninger direkte fra leirene, fordi mottakslandene da har mer kontroll over hvem som kommer.

«De villige» stiller imidlertid krav om at Tyrkia må på sin følge opp. Tyrkia må styrke sin kystvakt og grenseovervåkning og gi flyktningene rett til å arbeide i Tyrkia, mens de oppholder seg der.

Presser Hellas

Kravene til Tyrkia kom i forkant av at alle de 28 EU-lederne fredag skal diskutere et forslag fra Europakommisjonen om å etablere en egen kystvakt og grensestyrke som skal kunne settes inn der Europas yttergrenser er truet.

I forslaget åpnes det for at styrken også skal kunne settes inn i land som ikke ønsker å motta EU-hjelp. Dette oppfattes som direkte spark mot Hellas, som har vært lite villig til å ta imot assistanse fra EU til å registrere flyktninger, men heller har latt dem reise gjennom landet nordover mot Østerrike, Tyskland og Sverige.

I Brussel torsdag sa imidlertid EUs migrasjonskommissær, grekeren Dimitris Avramopoulos, at bruk av EU-styrken ikke kommer på tale uten samtykke fra medlemsstatene. Statslederne vil diskutere Europakommisjonens forslag på fredag, men det er ikke ventet noe endelig vedtak.

Færre kommer

Både kommissær Avramopoulos og tyrkiske myndigheter viser til at tallet på migranter fra Tyrkia er raskt fallende. 108.000 migranter kom inn fra Tyrkia i november, mot 150.000 i oktober. Tyrkias regjering fremholder også at man har pågrepet 1700 menneskesmuglere de siste månedene- og at 85.000 flyktninger er stoppet før de tok den korte ferden over til Hellas.

Det er imidlertid uenighet  om hvor mye av nedgangen skyldes endret tyrkisk politikk og hvor mye som skyldes dårlig vintervær.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel var optimistisk etter møtet med Tyrkia.

- Møtet var godt, sa forbundskansleren, som mente Tyrkia nå vil arbeider hardt for å redusere illegal migrasjon i bytte mot å sende ut organiserte kvoter fra flyktningleirene.

 

Les også:

Kronen styrkes  

Norges Bank holder renten uendret

Her er punktene som viser hvor USA-renten er på vei

- En historisk dag

Se DNtv: Slik lager du hjemmegym

Gjør januartreningen enklere: Slik lager du hjemmegym
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.