Torsdag er det duket for et nytt rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB).

Økonomene venter verken endring i styringsrenten, som praktisk talt har nådd bunnen, eller nye tiltak fra sentralbanksjef Mario Draghi.

Behovet for økonomisk nødhjelp er like fullt tilstede, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Han peker på en økonomi som sliter i motbakke og at ECB i dag «drar benet etter seg».

- Dette er kanskje nødvendig av politiske grunner. Samtidig ser vi at Draghi viser utålmodighet overfor finanspolitiske beslutningstagere. Jeg merker meg en mer og mer meningsforskjell mellom dem, sier Mork

Han viser til den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som har stått i spissen for spare- og kuttpolitikken som har preget krisehåndteringen i eurosonen.

- Draghi sier han skal prøve mer. Samtidig gir sentralbanksjefen uttrykk at det nå vil være mye mer fornuftig å prøve finanspolitikken. Men der står Merkel og sier «nein».

Intern uenighet

Onsdag publiserte Reuters en artikkel om at interne kilder i ECB skal ha meldt om misnøye med Draghis lederstil, påpeker Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

- Det er visstnok også intern uenighet om hvorvidt ECB skal ta i bruk såkalte kvantitative lettelser eller ikke. Misnøyen med Draghis lederskap handlet hovedsakelig om at han ble oppfattet som noe egenrådig og lite inkluderende overfor de nasjonale sentralbanklederne, heter det i rapporten.

Inflasjonen i eurosonen ventes å bli 0,4 prosent i oktober, ifølge foreløpige tall fra Eurostat, skriver TDN Finans. Den lave inflasjonen legger press på sentralbanken til å gjøre mer, understreker nyhetsbyrået. Sentralbanken har som mål at inflasjonen skal ligge nær, men under to prosent.

- Generelt er eurosonens økonomi i stampe. Kriselandene kommer seg igjen, men nå er det kjernen som har problemer, sier Mork.

Spesielt lar veksten vente på seg i Frankrike og Italia, samtidig som tysk økonomi nå viser stadig flere svakhetstegn. Alt i alt ser Mork ingen grunn til å være optimist.

- Riktignok går tallene litt opp og ned, men bildet er generelt blekt. Deflasjonen truer stadig, sier han.

Venter «myk tone»

Nordea Markets venter heller ingen nye tiltak fra Draghi på torsdagens rentemøte.

- Vi venter at Draghi vil fortsette å legge an en myk tone. Situasjonen i eurosonen ser ut til å ha forverret seg gjennom høsten, og Draghi ønsker nok ikke at rentene skal stige og euro styrke seg på møtet. I retorikken vil han vil derfor gå langt for å understøtte markedets forventninger om fremtidige pengepolitiske tiltak, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

- Det har vært spekulasjoner om at ECB kan kjøpe foretaksobligasjoner direkte, og annonsere dette allerede på rentemøtet i desember, påpeker analytikerne.

Rentebeslutningen blir lagt frem klokken 13.45. Sentralbanksjef Draghi holder pressekonferanse klokken 14.30. Få oppdateringen først på DN.no.

Les også:
Asia i dag: Kritiske uker for Japans «Abenomics»
- Dette er bare begynnelsen
Frykter at oljefallet kan utløse norsk gjeldsbombe (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.