Grunnleggeren av det sosiale nettverket Facebook, Mark Zuckerberg, fester grepet om makten i selskapet han var med å starte for 12 år siden.

Selskapet restrukturerer sin aksjestruktur, og oppretter nye aksjer uten stemmerett, som i praksis gjør at Zuckerberg beholder sin stemmerett i selskapet selv om selskapet selger flere aksjer og eierandelen hans reduseres.

Han kontrollerer per i dag 53 prosent av de stemmeberettigede aksjene i selskapet.

– Forslaget er laget for å skape en struktur som blant annet vil la oss beholde Mr. Zuckerbergs langsiktige visjon for selskapet og for å oppmuntre Mr. Zuckerberg til å forbli i en aktiv lederkapsrolle i Facebook, skrev selskapet i en melding i forbindelse med annonseringen av restruktureringen.

Forslaget ble lagt frem i april i år, og ble vedtatt under Facebooks årlige aksjonærmøte mandag denne uken. Restruktureringen gir Zuckerberg kontrollen over selskapet så lenge han sitter som toppsjef.

Stemte mot

Det norske Oljefondet, formelt kjent som Statens Pensjonsfond Utland (SPU), eier per 2015 0,52 prosent av Facebook - en eierpost verdsatt til 13,6 milliarder kroner.

Norges Banks Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, stemte mot grepet som sikrer Zuckerbergs kontroll over selskapet.

- Vi anerkjenner at Zuckerberg har en viktig rolle i selskapet og godtar derfor hans kombinerte rolle som styreleder og CEO, men vi er prinsipielt for likebehandling av aksjonærer og derfor stemte imot etableringen C-klasse aksjer, sier kommunikasjonsrådgiver Marthe Skaar i NBIM til DN.

Dominerer annonsemarkedet

Under Zuckerbergs ledelse har Facebook vokst til å bli en global internettgigant. Selskapet hadde inntekter på 5,4 milliarder dollar i årets første kvartal, og har omlag en milliard daglige brukere og 1,6 milliarder månedlige brukere både på mobil og PC.

Sammen med internettselskapet Alphabet, som er morselskapet til søkemotoren Google, ventes Facebook ifølge ulike estimater å dra inn to tredeler av all markedsføringsinntekt på internett i nær fremtid.

– Bekymringen er at Zuckerberg skal ta avgjørelser som kan passe hans personlige interesser, men ikke er det beste for selskapet. Det er ikke noe bevis for dette så langt, men det er alltid en risiko når toppsjefer har så mye makt, sier senioranalytiker Jan Dawson i det amerikanske analyseselskapet Jackdaw Research til DN. Selskapet følger amerikanske teknologiselskaper.

Ikke bare solskinnshistorier: Nylig forsøkte Facebook å tilby gratis internett og smarttelefoner til flere hundre millioner indere - i bytte mot at de tok i bruk Facebooks plattformer. Det falt ikke i god jord hos mange indere som hevdet at det var en strategi fra Facebook om å tjene penger på Indias fattigste og at det var en form for urettferdig konkurranse. Programmet ble avsluttet tidligere i år. Avbildet er et reklameskilt for Facebook-satsingen i den indiske byen Mumbai fra desember i fjor. Foto: REUTERS/Danish Siddiqui/NTB Scanpix
Ikke bare solskinnshistorier: Nylig forsøkte Facebook å tilby gratis internett og smarttelefoner til flere hundre millioner indere - i bytte mot at de tok i bruk Facebooks plattformer. Det falt ikke i god jord hos mange indere som hevdet at det var en strategi fra Facebook om å tjene penger på Indias fattigste og at det var en form for urettferdig konkurranse. Programmet ble avsluttet tidligere i år. Avbildet er et reklameskilt for Facebook-satsingen i den indiske byen Mumbai fra desember i fjor. Foto: REUTERS/Danish Siddiqui/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

Veddevillig toppsjef

Zuckerberg har også ledet Facebook gjennom en rekke store oppkjøp (se faktaboks).

– Mer enn noe annet har Zuckerberg demonstrert at han er villig til å ta store veddemål med selskapets penger. Hver av disse kjøpene har etter min mening fungert bra, så investorer har så langt hatt lite å bekymre seg over, sier Dawson.

Facebook-grunnleggeren startet i desember et selskap for å forvalte sin Facebook-formue - som da var estimert til 45 milliarder dollar - gjennom investeringer i selskaper og veldedige formål. Han skal gradvis overføre sine Facebook-aksjer til selskapet, som han kontrollerer sammen med sin kone.

Populær investering

Etter en svak periode i året etter børsnoteringen har aksjekursen siden sommeren 2013 har økt fra omlag 25 dollar aksjen til 113 dollar i dag.

Det tilsvarer en økning på over 350 prosent. Til sammenligning har S&P 500-indeksen, en ofte brukt målestokk som viser børsutviklingen til noen av USAs største selskaper, økt med 30 prosent i samme periode.

Også i Norge er det interesse for Facebook-aksjen. Tall fra internettmegleren Nordnet viser at over 250 norske investorer til sammen har puttet 32 millioner kroner i Facebook - og interessen er økende. Antall investorer har nærmest doblet seg det siste året.

– Selskapets ledelse er selvsagt meget kompetent og sterkt, men jeg ønsker å adressere noe jeg ikke liker. Selskapet utsteder alle mulig rare aksjeklasser og nærmest utnytter at markedet er litt ukritiske til å investere i selskapet, sier investor og trader Tom Hauglund til DN. Han jobber som investeringsøkonom i Nordnet.

Aksjonærer bekymret

Flere aksjonærer er bekymret over at Zuckerberg nå strammer grepet om kontrollen i Facebook. Én av aksjonærene tilstede på møtet denne uken uttrykte bekymring på denne måten:

– Etter dette møtet vil det være umulig for aksjonærer på utsiden å ha noen meningsfull innvirkning på selskapets avgjørelser. Aksjonærer har vært svært bekymret for risikoen som følger det å være avhengig av én persons visjon og forutsigelser om fremtiden, sa Christine Jantz fra investeringsselskapet Northstar Asset Management under aksjonærmøtet.

Jantz viste også til ulike studier som konkluderer med at å konsolidere kontrollen blant innsidere i selskapet er dårligere for selskapet enn å åpne for mer kontroll fra aksjonærer på utsiden.

Oppdatert artikkel.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Advarer mot Facebook-oppskriften  

Oljekrise i Nigeria skaper «skrekkscenario» i oljemarkedet  

– Unge bør ta «uglamorøse» sommerjobber  

Industriveteran Eivind Reiten mener Statoil må kutte egne kostnader og ikke bare skvise underleverandørene: Tar oppgjør med Statoil dnPlus (DN+)

Betalte for bankens beste råd: - På 45-årsdagen til kona ifjor, økte lånet vårt med nær 2,5 millioner dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.