– Piratene har mistet verdier for millioner av dollar, men de fleste bevisene på det ulovlige fisket er nå borte i havet for alltid, sier Sea Shepherd-kaptein Peter Hammarstedt.

Den lengste jakten i historien er nå over. Etter å ha blitt jaktet på i 110 døgn, sank igår den Interpol-etterlyste fiskepiraten «Thunder» i Guineabukten. Havet var blikkstille da tråleren begynte å ta inn vann og sendte ut nødanrop. Nå ligger den på 3800 meters dyp, mens mannskap og offiserer er reddet av Sea Shepherd, miljøaktivistene som har jaktet på dem i snart fire måneder.

Etterlyst av Interpol

– Det er helt surrealistisk. Jeg hadde sett for meg mange scenarioer på hvordan dette kunne ende, men dette var ikke ett av dem. Jeg skulle ha ønsket at «Thunder» hadde gått til en havn så politi kunne ha sikret bevis for det ulovlige fisket, sier kaptein Hammarstedt på Sea Shepherds kampanjeskip «Bob Barker» til DN.

– Vi har ikke informasjon om hva som er årsaken til at fartøyet har sunket, men det er fortsatt viktig å få klarhet i hva fartøyet har foretatt seg. Det som er viktig nå er at mannskapet blir tatt godt vare på og at land med fartøy i området bidrar for å sikre at redningsaksjonen blir gjennomført på en forsvarlig måte, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Norge var en av tre nasjoner som i desember 2013 sørget for at Interpol sendte ut en etterlysning på «Thunder». I etterlysningen står det at eierne mistenkes for svindel og å bryte nasjonale lover og internasjonale konvensjoner.

Ifølge Interpol kan eierne av «Thunder» ha tjent mer enn 60 millioner dollar på ulovlig fiske siden den ble svartelistet for ulovlig fiske i 2006 av CCAMLR, organisasjonen som forvalter fisket i de internasjonale havområdene rundt Antarktis.

Jakten på «Thunder» og dets bakmenn er en del av Interpols «Project Scale», en egen etterretningsgruppe, finansiert av Norge som jobber med å avdekke den internasjonale fiskerimafiaen. Offensiven mot «Thunder» og flåten av piratfartøyer fikk kodenavnet «Operation Spillway».

17. desember ifjor fant Sea Shepherd-skipet «Bob Barker» den mistenkte fiskepiraten i Sørishavet og startet jakten som gikk gjennom tre hav. På ferden har det vært flere nestenkollisjoner, aggressive radiodialoger og forsøk på å skade Sea Shepherd-aktivister.

Gikk i livbåtene

Sent søndag kveld så mannskap på «Bob Barker» bevegelser ombord på «Thunder». Da lå fartøyene vel 200 nautiske mil fra øystaten São Tomé og Príncipe i Guineabukten.

– Vi så mange lommelykter i nærheten av livbåtene. Det var mye aktivitet. Vi trodde de gjorde seg klare til å møte et annet fartøy for å få mer drivstoff, forteller Hammarstedt.

Mannskapet på «Thunder», de fleste av dem fra Indonesia, ble igår ettermiddag reddet av Sea Shepherd-aktivistene som har jaget dem i 110 døgn.
Mannskapet på «Thunder», de fleste av dem fra Indonesia, ble igår ettermiddag reddet av Sea Shepherd-aktivistene som har jaget dem i 110 døgn. (Foto: Simon Ager/Sea Shepherd Global)
Mandag morgen gikk mannskapet i livbåtene, mens «Thunder» fikk stadig større slagside. Samtidig sendte Hammarstedt tre offiserer fra «Bob Barker» ombord på «Thunder» hvor de lette etter beviser for at «Thunder» hadde fisket ulovlig i havområdene rundt Antarktis.

– Vi har sikret noen mobiltelefoner, et digitalkamera, datamaskinen som sto på broen, de nautiske kartene og en fisk fra lasterommet. Loggboken har vi ikke funnet. Lasterommet var 25 prosent fullt av fisk. Vi har ikke fått analysert fisken vi har tatt ombord – den er uten hode og hale, men vi er ganske sikre på at det er en tannfisk, enten en patagonsk tannfisk eller en antarktisk tannfisk, forteller Hammarstedt.

– Når et skip er i ferd med å synke, vil kapteinen skalke alle luker for å sikre skipets flyteevne. På «Thunder» ble det gjort det motsatte. Mine offiserer så at dører, luker og lasterommet var åpne, sier Hammarstedt.

Ned i dypet

Klokken 13.52 mandag forsvant «Thunder» under havoverflaten og begynte den lange veien ned til 3800 meters dyp. Skipet, som ble bygget i Ulsteinvik i 1969, er nå borte for alltid.

«Bob Barker»s søsterskip «Sam Simon» tok ombord hele mannskapet fra «Thunder». Av hensyn til sikkerheten på «Sam Simon» ble «Thunder»-mannskapet tatt ombord en etter en og sjekket for våpen.

Kaptein Hammarstedt beskriver underlige scener i livbåtene.

– Det indonesiske mannskapet virker lykkelige. De tar selfies ombord i livbåtene. Offiserene virker ikke like lykkelige, sier Hammarstedt.

– Det vi er vitne til nå er en miljøkatastrofe. Det eneste som er bra med dette er at «Thunder» aldri vil fiske ulovlig igjen, sier han.

Hva som nå skjer med mannskapet på «Thunder» er uklart, ifølge Hammarstedt. Det er Nigeria som har ansvar for redningsberedskapen i området og Sea Shepherd har hatt kontakt med nigerianske myndigheter. «Thunder» var inntil nylig flagget i Nigeria, men myndighetene i landet besluttet å slette «Thunder» fra registeret. Det betyr at fartøyet nå er statsløst. Hvem som vil ta ansvar for å avhøre mannskapet og etterforske forliset, er uklart.

– Vi venter på instruksjoner fra nigerianske redningsmyndigheter, som nå leder redningsoperasjonen. Vi vet ikke hvem vi skal overlate mannskapet til, men det mest sannsynlige nå er vel at vi tar dem med inn til São Tomé, sier han.

– Hva som skjer med mannskapet der, aner jeg ikke. Det er en helt unik situasjon. Jeg tror ikke det er mange eksempler på et statsløst fartøy som forliser, sier Hammarstedt.

Hele historien om jakten på «Thunder»

Les hovedartikkelen Jakten på fiskepiratene magasinetPlus

Norske piratjegere vil sprenge den internasjonale fiskemafiaen: Skal stoppe fiskemafia

Den norskbygde pirattråleren seilte under falskt flagg Falskt flagg, falske dokumenter

En flåte av etterlyste fiskefartøy er forsikret hos selskaper i London og Madrid Forsikrer piratflåte  

Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning Her synker «Thunder»

«Thunder» sank: Se de dramatiske bildene

- Kapteinen nektet å forlate synkende skip

Piratjegeren på «Bob Barker»  «Thunder» gikk til bunns

Etterspillet: Frykter mannskap blir dumpet

 Etterforskes for å ha senket tråleren med vilje Nettet snører seg om fiskepiratene

Mannskap på «Thunder» dømt til lange fengselsstraffer Kapteinen dømt til fengsel  

Se videoen: Her synker Thunder

Her synker «Thunder»
Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning mandag morgen. (Foto: Simon Ager, Sea Shepherd)
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen