Etter å ha vært på havet i nesten fem måneder, kom Sea Shepherds kampanjeskip «Bob Barker» denne uken til Bremen med bevisene som kan felle offiserene og eierne av piratskuten «Thunder». Mens mannskapet kjente fast grunn under bena for første gang siden 3. desember, gikk tysk politi ombord på «Bob Barker» for å hente beviser fra tråleren som sank i klart og stille vær utenfor São Tomé og Príncipe i Guineabukten 6. april i år.

Politiet tok med seg en pc, to mobiltelefoner, kart, en gps og dokumenter som Sea Shepherd-aktivister hentet fra det forlatte og synkende skipet. Tysk politi fikk også med seg DNA-prøver fra det som trolig er en patagonsk tannfisk som ble funnet i «Thunders» kjølerom.

– Vi ønsker ikke å kommentere etterforskningen, sa sjefinspektør Jürgen Braun ved miljøkrimavdelingen til politiet i Bremen til DN.

Kollisjon

Etter det DN kjenner til jobber tysk politi på oppdrag fra myndighetene på São Tomé og Príncipe som mistenker at «Thunder» ble senket med vilje. Etter å ha blitt reddet av Sea Shepherd-aktivistene, ble mannskapet på «Thunder» overlatt til kystvakten til den lille afrikanske øystaten.

Kaptein Peter Hammarstedt på «Bob Barker».
Kaptein Peter Hammarstedt på «Bob Barker». (Foto: Kjetil Sæter)
Kaptein Peter Hammarstedt på «Bob Barker», som var vitne til forliset, er overbevist om at «Thunder» ble senket med vilje for å fjerne bevis for ulovlig fiske.

Kapteinen på «Thunder», en 48 år gammel mann fra Chile, har hevdet at «Thunder» forliste etter en kollisjon med et lasteskip natt til 6. april.

– Det eneste fartøyet som var i nærheten av oss den natten var lasteskipet «Thasos», men «Thunder» kan umulig ha kollidert med «Thasos». Det var for langt unna, sier Hammarstedt.

«Thasos» driftes av det greske rederiet Goldenport.

– Vi har ingen informasjon om at «Thasos» har kollidert, sier en representant for Goldenport til DN.

Dramatiske minutter

Tysk politi var særlig interessert i å snakke med de tre Sea Shepherd-offiserene som tok seg ombord på «Thunder» like før den sank.

Denne fisken, som trolig er en patagonsk tannfisk, ble funnet i kjølerommet til «Thunder».
Denne fisken, som trolig er en patagonsk tannfisk, ble funnet i kjølerommet til «Thunder». (Foto: Kjetil Sæter)
Fotograf Simon Ager var en av de tre Sea Shepherd-aktivistene som bordet «Thunder» i dens siste timer.

– Vi løp rett til broen for å ta med oss det vi kunne finne, mobiltelefoner, datamaskiner, kart og alt som kunne brukes som bevis.

Ager var ombord på den krengende «Thunder» i 35 minutter

Etterforskere fra miljøkrimavdelingen til politiet i Bremen tok med seg beviser hentet fra «Thunder» like før den sank.
Etterforskere fra miljøkrimavdelingen til politiet i Bremen tok med seg beviser hentet fra «Thunder» like før den sank. (Foto: Kjetil Sæter)
– Alle dørene var åpnet for at vannet kunne strømme uhindret gjennom skipet slik at det skulle synke så raskt som mulig. Vi lette etter maskinrommet for å se om det var mulig å redde «Thunder». Dypt nede i skipet var det bekmørkt, vi hadde bare med oss en dårlig lommelykt, men kunne se at vannet sto helt opp til taket i maskinrommet. Skipet kunne ikke reddes, sier Ager, som filmet de nervepirrende minuttene ombord.

– Da vi skjønte at vi ikke kunne redde skipet, løp vi rundt for å finne patagonsk tannfisk, det sikre beviset på ulovlig fiske. På dekk fant vi en luke, klatret ned og fant sekker med det vi mener er tannfisk, sier Ager.

– Jeg kjente hjertet hamre, på samme tid følte jeg en slags sorg over at skuta gikk ned etter at vi hadde jaget den så lenge. Skipet var svært velholdt, den hadde mange år igjen, sier Ager.

Styrmann Adam Meyerson fulgte dramaet fra broen på «Bob Barker».

- Jeg tror de gikk tom for drivstoff. Da de skjønte at spillet var over, så de ingen annen utvei enn å senke skipet, mener Meyerson.

Flere av offiserene på «Bob Barker» er denne uken avhørt som vitner av politiet i Bremen. En statsadvokat fra São Tomé og Príncipe er nå i Tyskland for å følge opp etterforskningen. Offiserer fra «Thunder» holdes fortsatt i varetekt på São Tomé.

Hele historien om jakten på «Thunder»

Les hovedartikkelen Jakten på fiskepiratene magasinet+

Norske piratjegere vil sprenge den internasjonale fiskemafiaen: Skal stoppe fiskemafia

Den norskbygde pirattråleren seilte under falskt flagg Falskt flagg, falske dokumenter

En flåte av etterlyste fiskefartøy er forsikret hos selskaper i London og Madrid Forsikrer piratflåte  

Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning Her synker «Thunder»

«Thunder» sank: Se de dramatiske bildene

- Kapteinen nektet å forlate synkende skip

Piratjegeren på «Bob Barker»  «Thunder» gikk til bunns

Etterspillet: Frykter mannskap blir dumpet

 Etterforskes for å ha senket tråleren med vilje Nettet snører seg om fiskepiratene

Mannskap på «Thunder» dømt til lange fengselsstraffer Kapteinen dømt til fengsel  

Se videoen: Her synker Thunder

Her synker «Thunder»
Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning mandag morgen. (Foto: Simon Ager, Sea Shepherd)
01:04
Publisert:
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.