– Det som nå skjer med «Thunder», har en avskrekkende virkning. Det viser også at man har et tett internasjonalt samarbeid hvor det har vært samlet informasjon fra mange land, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker om den dramatiske jakten på tråleren «Thunder» og dens bakmenn, som mistenkes for omfattende piratfiske.

Lørdag fortalte DN historien om verdens lengste jakt på havet. Sea Shepherd-skuten «Bob Barker» har fulgt fiskefartøyet «Thunder» i mer enn 100 døgn gjennom tre hav.

Fiskeriministeren peker på et bredt internasjonalt samarbeid som nøkkelen til å få fjernet fiskepiratene fra verdenshavene.

– Nå har vi akkurat etablert nordatlantisk fiskerietterretning, et nytt internasjonalt samarbeid mot fiskerikriminalitet hvor syv land deltar. Det viser at dette er et tema som står høyt på mange lands agenda. Det er verdt å merke seg at FN nå anerkjenner tyvfiske som organisert kriminalitet. Det er også en seier, sier Aspaker.

Flåter av trålere tømmer havene rundt Afrika og Antarktis for fisk. Nå går Norge i front for å komme fiskerimafiaen til livs gjennom et etterretningssamarbeid i Interpol.

– Hvis vi bare stopper fartøyene, dukker nettverkene opp igjen andre steder. Fiskerikriminalitet begynner og slutter på land. Vi må ta bakmennene, sier Gunnar A. Stølsvik, som leder Interpols arbeidsgruppe mot fiskerikriminalitet.

Smutthullet

For ti år siden jobbet den norske kystvakten på spreng for å rydde opp i det ulovlige fisket av torsk i Smutthullet, et svært uregulert område i Barentshavet.

– Det var massivt overfiske og mange illegale fartøyer som opererte, forteller Gunnar A. Stølsvik, som den gang jobbet som juridisk rådgiver for kystvaktsjefen.

Norsk og russisk kystvakt greide etterhvert å jage piratene ut av Barentshavet, men det ble raskt klart at piratene bare flyttet seg til nye områder.

– Hvis vi skal greie å bekjempe dem, er vi helt avhengige av internasjonalt samarbeid. Vi må erkjenne at det dreier seg om organisert kriminalitet – at det eksisterer en illegal fiskeindustri der skatteunndragelser, korrupsjon, hvitvasking av penger, dokumentfalsk og menneskehandel også gjerne er en del av forretningsmodellen, sier Stølsvik.

«Mr. Fish».

I 2008 holdt han et innlegg i FN i New York – til blandede reaksjoner. To år senere reiste en norsk delegasjon igjen til FN for å snakke om organisert fiskemafia.

– Det var endel deltagere som trakk på smilebåndet av oss. Jeg ble faktisk kalt for «Mr. Fish», sier Stølsvik.

Men det virket. FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) tok tak i problemet. Så kom Interpol på banen, og i 2012 begynte arbeidet med «Project Scale», Interpols etterretningssamarbeid for å kartlegge og bekjempe fiskepiratene. Første prosjekt var «Operation Stingray», finansiert av Norge. Der skulle piratene som fisker ulovlig utenfor Vest-Afrika kartlegges.

– Analyserer du Vest-Afrika, har du i praksis en global analyse. Det ulovlige fisket i Afrika blir i stor grad gjennomført av de samme nettverkene som drev ulovlig i Barentshavet, sier Stølsvik.

To fartøyer pekte seg ut som særlig interessante i «Operation Stingray», trålerne «Thunder» og «Viking».

Da «Viking» ble etterlyst i september 2013, var det første gang et fiskefartøy ble etterlyst internasjonalt, og det var norske myndigheter som ba om etterlysningen. Tre måneder senere havnet også «Thunder» i Interpols lister, denne gang var det Norge, Australia og New Zealand som ba om etterlysningen. Senere er ti andre fiskefartøyer også etterlyst internasjonalt.

I vinter har jakten på piratene vært mer intens enn noen gang. Sea Shepherd har jaget «Thunder» ut av Sørishavet, marinefartøyer fra New Zealand og Australia har konfrontert flere piratfartøyer, tråleren «Kunlun» er arrestert i Phuket i Thailand og spansk politi har gått til aksjon mot antatte bakmenn – «Mafia Gallega», kriminelle klaner i Galicia i Spania som i årtier er blitt koblet til narkosmugling fra Latin-Amerika og organisert piratfiske.

Hele historien om jakten på «Thunder»

Les hovedartikkelen Jakten på fiskepiratene magasinetPlus

Norske piratjegere vil sprenge den internasjonale fiskemafiaen: Skal stoppe fiskemafia

Den norskbygde pirattråleren seilte under falskt flagg Falskt flagg, falske dokumenter

En flåte av etterlyste fiskefartøy er forsikret hos selskaper i London og Madrid Forsikrer piratflåte  

Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning Her synker «Thunder»

«Thunder» sank: Se de dramatiske bildene

- Kapteinen nektet å forlate synkende skip

Piratjegeren på «Bob Barker»  «Thunder» gikk til bunns

Etterspillet: Frykter mannskap blir dumpet

 Etterforskes for å ha senket tråleren med vilje Nettet snører seg om fiskepiratene

Mannskap på «Thunder» dømt til lange fengselsstraffer Kapteinen dømt til fengsel  

Se videoen: Her synker Thunder

Her synker «Thunder»
Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning mandag morgen. (Foto: Simon Ager, Sea Shepherd)
01:04
Publisert:
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.