– Jeg var i en taxi på vei til flyplassen. Gjennom vinduet så jeg et skip som hadde ankret opp i havnen samme dag. Det var noe veldig kjent med skipet, sier Sea Shepherd-kaptein Peter Hammarstedt.

Sea Shepherd-kaptein Peter Hammarstedt oppdaget «Songhua» i havnen i Mindelo gjennom et taxivindu.
Sea Shepherd-kaptein Peter Hammarstedt oppdaget «Songhua» i havnen i Mindelo gjennom et taxivindu. (Foto: Kjetil Sæter)
3. desember ifjor la Hammarstedt ut på en ekspedisjon til Antarktis for å jakte på seks trålere som i årevis har fisket såkalt patagonisk tannfisk ulovlig i Søris­havet. Fem av de seks trålerne er etterlyst av Interpols Project Scale, som ledes og finansieres av Norge.

Hammarstedt fant den mest notoriske av dem alle, norskbygde «Thunder», som i april i år sank utenfor São Tomé og Príncipe etter å ha vært jaget av Hammarstedt og Sea Shepherd i fire måneder. Tre andre av de seks mistenkte piratskutene er i løpet av vinteren og våren blitt tatt i arrest i Thailand og Malaysia. Bare to av de opprinnelige «Bandit Six» har vært på frifot: «Songhua» og «Yongding».

Byttet navn

– Det er helt surrealistisk. Vi fant «Thunder» i et av de mest øde områdene i verden. Nå fant vi plutselig to av «The Bandit Six» i den ene havnen i verden hvor Sea Shepherd har tilstedeværelse 365 dager i året, sier Hammarstedt.

Etter å ha oppdaget «Songhua» fra drosjevinduet, ba Hammarstedt lokale Sea Shepherd-kolleger om å ta bilder av fartøyet, som hadde ankret opp i havnen i Mindelo på øya São Vicente på Kapp Verde. På akterenden står navnet «Kadei» og hjemmehavn Freetown i Sierra Leone påmalt, men fartøyet er utvilsomt «Songhua», ifølge Hammarstedt.

– Jeg kontaktet myndighetene i New Zealand som har etterlyst fartøyet gjennom Interpol. De har bekreftet at det er «Songhua», sier han.

Razzia

Onsdag skulle historien ta nok en pussig vending. Mens de lokale Sea Shepherd-aktivistene fulgte med på aktiviteten på «Songhua», kom et nytt fartøy inn i havnen i Mindelo. Også dette fartøyet, med navnet «Luampa», var det noe kjent med. Sea Shepherd-aktivistene tok flere bilder som ble sendt til myndighetene på New Zealand. De bekreftet raskt at det var den siste av «The Bandit Six», «Yongding», som endelig var funnet.

Sea Shepherd-kaptein Peter Hammarstedt oppdaget «Songhua» i havnen i Mindelo gjennom et taxivindu. Foto:
Sea Shepherd-kaptein Peter Hammarstedt oppdaget «Songhua» i havnen i Mindelo gjennom et taxivindu. Foto: (Foto: Kjetil Sæter)
Mens Sea Shepherd-aktivistene så at mannskap på «Songhua» gikk i land og inn på barer i havnen, begynte myndighetene på Kapp Verde å planlegge en razzia. Ved lunsjtider fredag gikk politi og marinesoldater til aksjon. Begge fartøyene ble bordet samtidig.

– Vi legger til grunn at det er de to etterlyste fartøyene som har operert ulovlig i lang tid i Sør-Indiahavet og ned mot Antarktis. Myndighetene på Kapp Verde vil nå få avklart identiteten og hva slags aktivitet fartøyene har bedrevet, sier seniorrådgiver Tor Glistrup i Fiskeridirektoratet.

Glistrup er Norges kontaktperson i Interpols arbeid mot fiskerikriminalitet.

– Det blir nå opp til Kapp Verde hva som vil skje videre. De må se på sitt lovverk for å vurdere om mannskapet og eierne kan forfølges, sier han.

– Vi er meget fornøyd med resultatet. Interpol-verktøyet fungerer, og Sea Shepherd bidrar med det vi mangler – tilstedeværelse rundt om i verden.

Hele historien om jakten på «Thunder»

Les hovedartikkelen Jakten på fiskepiratene magasinet+

Norske piratjegere vil sprenge den internasjonale fiskemafiaen: Skal stoppe fiskemafia

Den norskbygde pirattråleren seilte under falskt flagg Falskt flagg, falske dokumenter

En flåte av etterlyste fiskefartøy er forsikret hos selskaper i London og Madrid Forsikrer piratflåte  

Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning Her synker «Thunder»

«Thunder» sank: Se de dramatiske bildene

- Kapteinen nektet å forlate synkende skip

Piratjegeren på «Bob Barker»  «Thunder» gikk til bunns

Etterspillet: Frykter mannskap blir dumpet

 Etterforskes for å ha senket tråleren med vilje Nettet snører seg om fiskepiratene

Mannskap på «Thunder» dømt til lange fengselsstraffer Kapteinen dømt til fengsel  

Se videoen: Her synker Thunder

Her synker «Thunder»
Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning mandag morgen. (Foto: Simon Ager, Sea Shepherd)
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen