Andelen husstander som forventer økning i boligprisene øker kraftig, viser den nyeste utgaven av boligmarkedsundersøkelsen Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

56 prosent av de spurte venter høyere boligpriser de kommende 12 månedene, mens bare seks prosent forventer at boligprisene vil være lavere om 12 måneder.

- Dette er et voldsomt hopp, og vil i seg selv bidra kraftig til økning i boligprisene ved at de som skal kjøpe boliger er mentalt innstilt på å betale mer ved kjøp, hevder administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Ifølge Nymark har deres målinger stort sett vist at forventninger om prisstigning blir fulgt av en oppgang.

Flere vil kjøpe
Likevel var det på ingen måte bonanza i boligmarkedet sist måned, til tross for at utbudet av boliger er relativt lavt.

Les:
Derfor er boligprisfallet godt nytt
- Skjønner ikke hvorfor nyboligsalget faller

Det i seg selv at det er lite å velge i, kan gjøre at folk er tilbakeholdne med å slenge seg med i budrunder, mener Nymark, og mener noe av forkl#229en ligger der.  

- Da markedet snudde for et par år siden, økte volumet av boliger til salgs på Finn.no voldsomt fordi alle skulle selge før de skulle kjøpe bolig. Nå opplever vi det motsatte. Nå vil flere handle først, og selge etterpå. Når trenden snur i den retningen, bidrar det til at vi får vi en periode med få boliger i forhold til etterspørselen, sier Nymark.

Andelen av de med kjøpsplaner, som svarer at de vil kjøpe ny bolig før de selger sin nåværende øker, noe som ifølge Nymark underbygger forventningene om økende boligpriser.

Samtidig er det en svak økning i andelen som vil selge først.

Fra januar til februar steg antallet husholdninger som planlegger å kjøpe bolig i løpet av kommende 12 måneder fra 105.000 til 129.000.

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Ti prosent opp
Ifølge Nymark er det også flere faktorer i markedet som gir fortsatt prispress:

- lavere formidlingstid

- færre formidlinger, grunnet lavt utbud

- vekst i faktiske kvadratmeterpriser

- lite nybygg

Flere nye undersøkelser viser at folk har bedre tro på økonomien fremover.

Les:
1 av 4 tror ikke på rentehopp
Like optimistiske som før krisen

Den samme trenden viser Boligmeteret, som viser at norske husholdninger opplevde en positiv utvikling for egen økonomi de siste 12 måneder, og forventer den samme positive utviklingen for kommende 12 måneders periode.

- Dette vil åpenbart virke stimulerende på etterspørselen av boliger i månedene som kommer, mener Nymark.

De spurte i undersøkelsen venter at boligprisene øker med 5-10 prosent inneværende år.

Les også:
- Krever bedre BSU
Sjekk boligprisene der du bor


Hvor tror du boligmarkedet skal fremover? Diskutér saken under! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.