Yara-storaksjonær og statskontrollerte Folketrygdfondet reagerer sterkt på de straffbare forholdene og korrupsjonsboten som gjødselsprodusenten Yara ble ilagt onsdag.

company:yar

- Korrupsjonssaken i Yara er svært alvorlig. Vi ber i dag om nytt møte med selskapet, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet i en pressemelding.

I dag ble det kjent at Økokrim har gitt Yara en bot for grov korrupsjon på i alt 295 millioner kroner. Boten er den høyeste som noensinne er gitt noe norsk selskap, og nær femten ganger så høy som ilagt Statoil etter Iran-skandalen for mer enn ti år siden.

- Vi registrerer at selskapet har vedtatt boten. Det som er avdekket i denne saken, er uakseptabelt, sier Svarva.

Økokrim mener at Yaras anti-korrupsjonsarbeid fram til 2008 var utilstrekkelig, blant annet i form av mangelfulle interne retningslinjer og sviktende fokus hos daværende ledelse.

I skjerpende retning er det lagt betydelig vekt på at, slik Økokrim mener å kunne bevise, at bestikkelsene er forankret hos personer i Yaras tidligere konsernledelse.

- Viktigst av alt er at vi har arbeidet med kultur og holdninger som skal sikre at dette ikke skjer igjen, sier Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad i dagens pressemelding fra selskapet.

Det er også budskapet fra Folketrygdfondet.

- Fra vår side er det avgjørende at selskapet gjennomfører alle nødvendige tiltak for å sikre at noe tilsvarende ikke skjer igjen. Vi har over lang tid hatt dialog med selskapet om deres arbeid med å rydde opp i forholdene. I dag har vi bedt om nytt møte. Vi ber om en grundig gjennomgang av de faktiske forhold, sier toppsjefen.

Folketrygdfondet har en eierandel i Yara på 6,4 prosent.

Bakgrunn:
<b>Les DNs dokumentar om sakene som førte til gigantboten: Yaras sveitsiske agent</b>

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.