Onsdag ble det kjent at Yara International må betale en gigantbot på 295 millioner kroner for tre tilfeller grov korrupsjon. Boten er den største gitt noe norsk foretak noensinne, og er nær femten ganger større enn den tidligere rekorden på 20 millioner kroner.

Nyheten tynget ikke det børsnoterte gjødselselskapet på Oslo Børs onsdag. Tvert om. Yara-aksjen åpnet opp over en prosent og sluttet opp 1,97 prosent. Det vil si at Yaras verdi på papiret økte med omlag 1,4 milliarder kroner etter at boten på 295 millioner kroner ble kjent.

company:yar

BAKGRUNN: Yara erkjenner straffeskyld: Vedtar korrupusjonsbot på 295 mill.

Analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets mener markedsreaksjonen kan tyde på at markedet er lettet over boten og at det var ventet at Yara skulle betale et betydelig beløp.

- Siden Yara-aksjen reagerer opp, kan det bety at markedet er lettet. Man kunne fryktet at det kunne blitt enda verre, sier Gjøen til DN.no. 

- Jeg vil tro man hadde forventet at det skulle bli et betydelig beløp å betale, legger hun til.

Boten er gitt for tre tilfeller av grov korrupsjon for bruk av bestikkelser overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India, samt bestikkelser overfor en leverandør i Russland i perioden 2004-2009.

- Tatt ut på forhånd
Analytiker Gjøen peker på at saken har vært kjent lenge, og hun mener det hadde vært annerledes om dette var noe som kunne fått konsekvenser for selskapets drift fremover

- Det begrenser seg jo da. Det er et forhold langt tilbake i tid, og det er ganske vesentlig. I tillegg har man lagt seg flat og har gjort en grundig gjennomgang. Dette er forhold som ligger langt tilbake i tid, sier hun.

LES OGSÅ: Yara ville kjøpslå med Økokrim

- Det var en stor negativ reaksjon da dette ble kjent. Det har egentlig blitt tatt ut på forhånd, sier Gjøen.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet 1,11 prosent til 562,95 poeng.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.