Systemet skal forhåpentligvis hindre at den økonomiske krisen i Hellas sprer seg videre til andre utsatte land, som for eksempel Spania og Portugal.

Ministrene samles i Brussel søndag ettermiddag, og håpet er at de nye stabiliseringstiltakene skal være klare når finansmarkedene åpner mandag.

De store underskuddene i eurosonen har de siste dagene presset ned børser rundt om i hele verden.

- Vi venter en ordning hvor EU som institusjon tar opp lån til gode betingelser og lav rente. Det vil innebære at alle 27 EU-landene hefter for lånegarantiene, sier den danske finansministeren Claus Hjort Fredriksen til Morgenavisen JyllandsPosten.

Har godkjent kriselånet
Eurosonelandene godkjente fredag kriselånet til Hellas på 80 milliarder euro.

Eurosamarbeidet har i dag ingen regler som åpner for redningsaksjoner for medlemslandene siden det eksisterende regelverket skulle hindre at en slik krise overhodet oppsto. Kriseplanen for Hellas er derfor en nødløsning. Denne situasjonen ønsker ikke eurolandene å havne i igjen, hvis gjeldstyngdede euroland som Portugal og Spania også går over ende. Derfor skal det opprettes en "stabiliseringsmekanisme".

Les også: Avsluttet helvetesuke

<b>Frykt senket Wall Street</b>

Krakkuke på Børsen


Godkjenner kriselån til Hellas
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.