I mer enn to uker har 528 kandidater kjempet om en plass ved Forsvarets befalskole. Kun 246 av dem, rundt halvparten, kommer gjennom nåløyet.

Sommeropptaket er omtrent tre ganger så stort.

For til forskjell fra opptak til sivil høyere utdanning må kandidatene til lederutdanning i Forsvaret kjempe i 15 dager om endelig skoleplass - med en rekke tester fysisk og mentalt,forklarer infomedarbeider Simen Rudi i Hæren.

- Hvem er det som tar tak og spiller lederen sin god? Hvem sørger for at laget klarer å oppnå målet?, spør han.

NOTERER: Kaptein Manav Kumar er observatør og veileder i Hæren. FOTO: Simen Rudi/Forsvaret
NOTERER: Kaptein Manav Kumar er observatør og veileder i Hæren. FOTO: Simen Rudi/Forsvaret

Det er det Kaptein Manav Kumars oppgave å finne ut. Siden 2013 har han deltatt som selektør og veileder for Hæren, og plukket ut ledertalenter til både Hærens Befalsskole og Krigsskolen. Og det gjøres ved å skåre kandidatene på bestemte egenskaper.

- Vi skal selektere ledere, og er derfor på jakt etter vilje og et ønske om å lede, forklarer Kumar, og ramser opp de viktigste lederegenskapene:

  • Evne til å ta selvstendige og gode beslutninger
  • Evne til å ta initiativ
  • Vise omsorg
  • Håndtere usikkerhet
  • Skape tillit

To faser

For å finne de aller beste kandidatene, må søkerne bestå to faser med ulike oppgaver. Oppgavene er laget slik at selektørene skal få observasjoner av atferd knyttet til egenskapene de skal finne.

Dette kan være testing av fysisk yteevne, samarbeidsevne eller kognitiv kapasitet.

- I den første fasen gjennomføres fysiske tester, personlighetstest, og et intervju. Deretter fortsetter dem som har bestått den første fasen til opptakets andre fase, forklarer Kumar.

Fase to er en feltøvelse hvor kandidatene settes sammen til lag på rundt åtte personer.

- Der blir de tvunget til å samarbeide med andre de ikke kjenner. I tillegg påfører vi en del fysisk og mental belastning gjennom opptaket, dette gir gruppeprosessen ekstra fart, samtidig som kandidatene i større grad gir en reell fremstilling av seg selv når de er slitne.

Må ha omsorg

Personene som skal lede, må både kunne gi og få tillit - samt ha omsorg for troppen sin. De må også ha vist at de takler usikkerhet på en god måte.

Se videoer:

Kumar kjører kandidatene hardt
00:00
Publisert:

Her må de uti en råk
00:00
Publisert:

- Som leder i Forsvaret kan du havne i situasjoner preget av stor grad av usikkerhet, der beslutningene som tas kan få store konsekvenser.

- Hvordan skiller en kandidat med utdanning fra Forsvaret seg i forhold til en kandidat med «ordinær» utdanning fra høyskole eller universitetet?

- Jeg vet vi er dyktige til å fokusere på oppdragene vi er satt til å løse, samt ta vare på medarbeiderne vi er satt til å lede, sier Kumar.

Han forklarer at ledelse på laveste nivå i Hæren er et direkte samspill mellom leder og gruppen.

- Vi er derfor svært godt trent på å ivareta og utnytte kapasiteten i personellet. Til tross for at vi går i uniform, er vi forskjellige, og vi er avhengige av å trekke ut de ulike styrkene i et lag for å kunne løse oppdragene våre.

LES OGSÅ:

- Vi må regne med en ny «normal» i jobblivet

Slik lager du majones uten egg

Chiafrø skal gi deg superenergi  

 

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

For DNtv portal