Mandag ble det kjent at Mohn-familien i Bergen og styreleder Trond Mohn selger pumpeprodusenten Frank Mohn til det svenske industri- og ingeniørkonsernet Alfa Laval for 13 milliarder kroner kontant.

Det har fått sønnen og storaksjonær Frederik Mohn (35) til å se rødt.

Vurderer rettslige skritt

Mandag morgen uttalte Mohn til DN at han vurderer å bli sittende i selskapet.

- Vi får se om vi selger til dem. Det kan hende vi vil være minoritetsaksjonær. Vi får se. Vi har ikke blitt kontaktet av dem. Som sagt fikk jeg vite om dette på lørdag, sa Mohn.

Senere på dagen varsler han at investeringsselskapet hans Perestroika vurderer strategiske og finansielle alternativer vedrørende "Alfa Lavals bud", ifølge en melding.

«Perestroika konstaterer at forkjøpsretten til Perestroika ved overgang av aksjer i konsernforholdet ikke er opphevet i forkant av budet. Perestroika vil vurdere å benytte seg av forkjøpsretten. Perestroika vil vurdere alle alternativer, herunder også rettslige skritt for å stoppe budet», heter det.

Ikke vurdert

Frederik Mohn gjentar at Perestroika ikke var kjent med salgsprosessen. Samtidig påpekes det at det er hele kjernevirksomheten i Frank Mohn som selges, og at budet følgelig skulle være forelagt Perestroika for vurdering.

«Perestroika har dermed ikke mottatt eller akseptert noe bud fra Alfa Laval. Peretroika vil de neste ukene vurdere ulike finansielle, juridiske og strategiske alternativer for Frank Mohn/Wimoh», heter det.

Alfa Laval og toppsjef Lars Renström understreker overfor DN at de har kjøpt 100 % av Frank Mohn, og at avtalen ikke er tidsbegrenset.

- Kvalifisert flertall

På en pressekonferanse mandag formiddag opplyser også Trond Mohn at han og søsteren Marit, som eier 20 prosent av virksomheten, har kvalifisert flertall til å fatte beslutningen om salget.

Han har derfor ikke hatt behov for å ha sønnen med på avgjørelsen, ifølge Bt.no.

Mener prisen er for lav

Alfa Laval stiger over fire prosent på Stockholmsbørsen på dagens nyheter.

Perestroika mener dette reflekterer at prisen er for lav.

«Perestoika konstaterer at markedsverdien på aksjene i Alfa Laval i dag har steget betydelig mer enn markedet for øvrig, noe som reflekterer at de underliggende strategiske verdier i Frank Mohn AS sin virksomhet ikke er hensyntatt i transaksjonen», heter det.

Perestroika har i forbindelse med den foreslåtte transaksjon engasjert Swedbank Norge som finansiell rådgiver og Wikborg Rein som juridisk rådgiver, ifølge meldingen.

Frederik Mohn eier 32,2 prosent av Frank Mohn AS/Wimoh AS gjennom sitt heleide investeringsselskap Perestroika. Resterende eies av Framo Developments med 47,8 prosent og Trond Mohns søster, Marit Mohn, med 20 prosent.

Perestroika eier også 2,67 prosent av Framo Developments, som øker eierandelen i hovedkonsernet ytterligere. Trond Mohn eier 77,33 prosent av Framo Developments gjennom sitt selskap Meteva AS.

DN har ikke lykkes med å få kontakt med Trond Mohn sålangt mandag.

Les også:
Trond Mohns sønn: - Skam deg!
- Det er mange spørsmål
Frank Mohn-konsernet solgt til Sverige for 13 mrd.
Dette vil svenskene med Frank Mohn
Victor Norman: - Betyr veldig mye for Bergen og for Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.