Det har vært knyttet spenning rundt hvilke oppkjøpskandidater Seadrills hovedaksjonær John Fredriksen ser på. At han er på jakt har ikke vært noen hemmelighet.

Aksjen skyter opp
Tirsdag kom meldingen om et mulig videre oppkjøp i den amerikanske riggkjempen Pride International - og en mulig fusjon mellom Seadrill og Pride. Aksjekursen i Seadrill har steget kraftig i går og i dag og har passert 199 kroner. Dermed passerer den også klart forrige kurstopp som kom i forkant av lavkonjunkturen fra høsten 2008.

"Seadrill har vært i kontakt med Pride International-ledelsen og styret, aksjonærer og andre om alternativer for å øke aksjonærenes verdier i Pride, herunder transaksjoner som kan medføre sammenslåing med Seadrill eller at Seadrill kjøper kontroll over Pride", skriver Seadrill i en melding til det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commision (SEC) tirsdag kveld.

Meldingen kommer i forbindelse med terminering og inngåelse av nye terminkontrakter med Nordea og DnB Nor på Pride-aksjer.

Seadrill eier fra før 16,5 millioner aksjer i Pride, som tilsvarer en eierandel på rundt 9,4 prosent. Seadrill forbeholder seg retten til å gjøre transaksjoner som vil endre dets beholdning, eller samarbeide med andre aksjonærer.

Meldingen kom før børsslutt i USA, og Pride-aksjen steg først til 31,96 dollar, før den falt mot slutten av handelen til en nedgang på 1,0 prosent til 31,13 dollar.

Også Seadrill-aksjen SDRL klatrer på meldingen, opp 5,10 prosent til 199,7 kronger.

Kan danne ny rigg-gigant
En fusjon mellom gigantene Seadrill og Pride kan danne en større og mer slagkraftig moderne flåte. Pride driver utelukkende med dypvannsrigger etter å ha skilt ut sine 20 jackup-rigger, noe som passer John Fredriksens Seadrill-ambisjoner som hånd i hanske.

Størrelse er dessuten viktig i dette segmentet for å vise driftsmessig effektivitet på linje med de større sammenlignbare riggselskapene.

Rigganalytiker Atle Hauge i Carnegie sa i slutten av oktober at man regnet med at Seadrill og Pride International ville fusjonere. Les mer her: Bonanza-bransje rigger til oppkjøp



Les også: Større risiko, større muligheter

Slutt på riggtørken

Fredriksen klar for rigg-kupp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.