Lave renter og solhungrige nordmenn er en god match. Nordmenn med penger til overs investerer i fritidsboliger i Spania som aldri før.

Nå åpner DNB et eget kontor i Marbella for å hjelpe nordmenn på jakt etter sommerhusdrømmen.

- Prisene på boliger i Spania er fortsatt lave, selv om de har hentet seg noe inn igjen i populære strøk. Finanskrisen rammer fortsatt Spania og andre deler av Europa, derfor er det mange som er tvunget til å selge med tap. I enkelte områder har vi sett at prisene er kuttet hele 30-40 prosent eller mer, så det er fortsatt muligheter for å gjøre et kupp, sier Håkon Hansen, som er leder av DNBs satsing på solkysten og DNB Bank Luxembourg.

Sterk euro ser ikke ut til å skremme mange.

- Det overrasker oss hvor høyt trykket er, men folk er redde for at toget skal gå. De er redde for at prisene nå skal opp, sier Hansen.

Prisene på vei oppover

Antall boligtransaksjoner i Spania er tilbake på nesten samme nivå som før finanskrisen, og nordmenn som ønsker å kjøpe Spania-bolig står for en stor del av omsetningen.

Etter flere år med prisfall på ferieboliger, er nå prisene på vei oppover igjen: Her vil «alle» pengesterke nordmenn kjøpe feriebolig i Spania

Men Håkon Hansen i DNB tror ikke du har dårlig tid, hvis du er på boligjakt i Spania - selv om toget går litt fortere enn før.

- Vi tror mye mer på en L-formet enn en V-formet prisutvikling. Det betyr at boligmarkedet her trolig vil ligge på hyggelige nivåer i uoverskuelig fremtid. I prisklassen 1,5 - 2,5 millioner euro (opp til 23 millioner kroner) er det hardere kamp om objektene, men når det gjelder ferieboliger for folk flest er det fortsatt større tilbud enn etterspørsel, sier Hansen.

- En utfordring

En av grunnene til at DNB nå åpner kontor i Marbella, er at språk, kultur og regelverk ofte er en utfordring for boligkjøpere i Spania.

Kontoret vil driftes gjennom DNB Bank Luxembourg og åpnes offisielt onsdag denne uken. Primært skal kontoret bistå kunder med boliglån til nordmenn på den spanske kysten. Rundt 50 prosent av alle nordmenn som kjøper Spania-bolig velger området Marbella/Costa del Sol.

Nordmenn kjøpte totalt 1.732 eiendommer i hele Spania ifjor, og 2015 ser også ut til å bli et godt år. Gjennomsnittkunden kjøper for 350.000 euro (3,25 millioner kroner) - og snittlånet er 240.000 euro.

- Vi anslår at nordmenn kjøper 600-800 eiendommer årlig i Marbella. Ifjor behandlet vi cirka 250 lånesaker for dette området, sier Håkon Hansen.

Kristina Schreuder er ansatt som lokal ekspert på DNBs nye Marbella-kontor. Hun har ifølge Hansen god kjennskap til eiendomsmarkedet, er norsk, har juridisk utdanning og har bodd i Marbella i tre år. Hun skal hjelpe kundene med den rette finansieringen og sørge for at prosessen med overtakelsen av eiendommen går så smertefritt som mulig.

- Språkvansker, kompliserte og ukjente regelverk og useriøse aktører gjør at man må være på vakt når man kjøper bolig i Spania, sier Hansen.

Les hvordan du unngår fellene her: Unngå at Spania-boligen din blir en «arvebombe» og - Plutselig kan du få en høyblokk rett foran boligen eller en motorvei i hagen

Billige flybilletter hjelper

Eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling International er like overrasket som DNB over hvor stort trykket er i Spania.

- Eurokursen er høy, men det ser ikke ut til at det påvirket salget av ferieboliger, verken i Spania, Frankrike eller Italia. Jeg kan skrive under på at trykket er høyt. Vi jobber som bare det om dagen, og i desember skal jeg ned til Mallorca med kunder. For nå er Mallorca på banen igjen også, sier Carlsen til DN.

Han har inntrykk av at norske boligkjøpere i Spania tenker langsiktig.

- De kan ikke gjøre et kupp lenger, da er de for sent ute. Men det er fortsatt muligheter for gode kjøp, hvis man kjøper i de «riktige» områdene. Jeg synes også det er hyggelig å se at byggekranene har begynt å bevege seg igjen, men jeg ville vært litt forsiktig med å kjøpe bolig i nye prosjekter, sier Agnar D. Carlsen.

En av grunnene til at Spania bare blir mer og mer populært blant nordmenn, er billige flybilletter, tror han.

- Ja, det er jeg overbevist om. Det går så mange direkteruter ned til Spania nå og prisene er lave. Det går jo nesten raskere å komme seg til Spania enn å kjøre opp på hytta på fjellet!

Han merker også at nordmenn begynner å få øynene opp for nye områder. Selv har han en klar favoritt:

- San Pedro! Et utrolig hyggelig område. Det vil bli det nye Elviria, sier Carlsen.

 

Les flere feriebolig-saker fra Marbella her:

- Ingen er mer kresne enn norske ferieboligkjøpere

- Vi har kjøpt flybilletter til Spania siste helgen i oktober og påsken neste år - nå mangler bare ferieboligen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.