-Ja, det er en del som sliter, sier Jostein Hauge, gründer og hovedeier i Vinje Industri i Kristiansand.

Selskapet han eier sammen med Per Knut Fagerli har vokst fra null til over 100 ansatte det siste tiåret. De aller fleste er utleid til offshoreaktører som MH, National Oilwell, Transocean og Seadrill.

- Noen har nok brent seg på at de var for grådige i de gode årene. Vi var og er nøkterne, og det nyter vi godt av nå som markedet er tøffere, mener Hauge.

- Jeg ser jo folk som starter firma, kjøper dyre biler og utstyr for millioner. Da er det ikke rart det går galt. Vi har aldri lånt særlig med penger og betaler mest mulig kontant. Og leasing er vi heller ikke særlig interessert i. Hvorfor skal vi betale på utstyr i to år og deretter ha null igjen?

For mye fritid
Jostein Hauge etablerte Vinje Industri - oppkalt etter hjembygda i Telemark - mens han fortsatt var ansatt offshore.

- Jeg følte rett og slett at jeg hadde for mye fritid. Det var altfor lite å finne på når jeg var hjemme. Så ballet det egentlig bare på seg og jeg sluttet i Seadrill i 2004. Og siden har det bare gått én vei, sier Hauge.

- Men det var tøft i starten. Det er jo ikke lett å få oppdrag uten folk - eller å rekruttere flinke folk uten jobber. Men jeg hadde jo et visst kontaktnett og fikk etterhvert mer og mer å gjøre, sier Hauge.

 

Omkring 80 prosent av virksomheten til Vinje Industri er utleie av arbeidskraft i inn- og utland. Selskapet driver blant annet byggeoppfølging på verft og verksted i utlandet og har folk i både Baku og Sør-Korea.

På land
- Alt handler jo om å gjøre en god jobb og ha et godt renommé. Du mister fort et godt rykte. Og så er det jo sånn at ærlighet varer lengst. Kanskje fordi det brukes så lite? sier Jostein Hauge med et smil.

Vinje Industri har gått fra fem via ti til 70 og 110 mann de siste årene. Det stopper neppe der.

- Jeg tror det er helt avgjørende å være tett på markedet og kundene. Du mister fort den nærheten dersom du sitter på kontoret og bare skal være administrerende direktør. Jeg har selv vært ute på to rigger de siste par ukene og hadde et fullt årsverk offshore ifjor, sier Hauge.

- Ser du ingen hindringer for videre vekst?

- Joda, det er klart at dersom det blir mye mer kostbart for oljeselskapene å lete etter mer olje - og feltene blir stadig mindre - da vil det få følger for oss. Vi jobber derfor kontinuerlig med å få flere ben å stå på, og forsøker oss nå blant annet på kraftindustrien på land, sier Hauge.

Fylkesvinner Aust-Agder: Plaget vinner
Fylkesvinner Vest-Agder: Fra 0-60 på fire år
Tabell:
Tabell:
Les også: Skummende vekst
Analyse: Utadvendte Agder
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.