Torstein Øygarden leder an i et opprør i oljeselskapet Noreco, skriver Dagens Næringsliv.

Styret har foreslått en kriseemisjon der de to hovedeierne, Ståle Kyllingstad og Erik Henriksen, dobler sin samlede eierandel til 56 prosent mot å skyte inn 239 millioner kroner. Passive aksjonærer vannes ut med 92 prosent. I tillegg vil selskapet at obligasjonseierne skal godta at låneforfallet på obligasjonslånene flyttes flere år frem i tid. Femte november skal eierne i fem obligasjonslån stemme over forslaget.

- De krisemaksimerer, sier Øygarden til avisen. Dette er ikke første gang han har organisert opprør:

Les mer om Øygardens DNO-opprør fra 2011 her:

Milliard-forfall
Han reagerer spesielt på at selskapet ikke har kommet til obligasjonseierne og bedt om en løsning på kort sikt.

I slutten av desember forfaller to obligasjonslån på rundt én milliard kroner tilsammen. Øygarden mener obligasjons-eierne var forberedt på å utsette dette forfallet til utpå nyåret, når kontantstrømmen fra det nye Huntington-feltet i Storbritannia tar seg kraftig opp. Det britiske skattesystemet er slik at selskapet ikke vil betale skatt på inntektene fra Huntington før langt ut i 2015. Alle investeringskostnader trekkes nemlig fra i starten.

- Neste år vil Noreco koste inn penger, sier Øygarden.

- Fiktiv konkurstrussel
Han mener at selskapet har brukt en fiktiv konkurstrusel for å få både aksjonærer og obligasjonseiere til å bøye seg. Han har vanskelig for å skjønne hvem som skulle være interessert i å slå selskapet konkurs. Øygarden mener heller ikke bankene vil ønske å slå selskapet konkurs.

SR-Bank bekrefter at banken er blant Norecos långivere i et syndikat. Informasjonssjefen sier at banken føler seg komfortabel med Noreco-engasjementet og ikke har planer om å begjære konkurs.

Avviser Huntington på kort sikt
Noreco-sjef Svein Arild Killingland forsvarer kriseplanen. Han mener det ikke er nok å få betalingsutsettelse på de to første obligasjonslånene som kommer til forfall. Selv da vil selskapet mangle penger til løpende betalinger.

- Nå er planen å få inn vel 500 millioner kroner i ny egenkapital, og få utsettelse i alle lånene. Vi trenger tilpasning av låneforfall til kontantstrømmen. Nå forfaller 2,4 milliarder kroner i obligasjonslån i løpet av de neste 12–13 månedene. Vår plan legger opp til 1,75 milliarder over de neste tre år, sier Killingland til DN.

Noreco-sjefen avviser at Huntington-kontantstrømmen på kort sikt vil være god nok til å dekke løpende utgifter. Feltet går for tiden bare på 40 prosent av full produksjon, noe som gir selskapet 2500 fat oljeekvivalenter dagen. Killingland sier tiden har rent ut for selskapet, og at det ikke var tid til å diskutere en løsning med obligasjonseierne og andre aksjonærer.

Les mer i dagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, e-avis eller nettbrett.

Les mer om Noreco på DN.no:
Klager på Noreco-emisjon: - Grov forskjellsbehandling
Noreco hentet 430 millioner
Kaster kortene i Noreco



Har du tips eller innspill til saken? Kontakt vår journalist på jostein.lovas@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.