Forretningsmannen, TV-personligheten og den republikanske presidentkandidaten Donald Trump blir den første presidentkandidaten siden 1976 som nekter å offentliggjøre selvangivelsen.

I et intervju med nyhetsbyrået Associated Press uttalte Trump at amerikanske velgere ikke har noen rett til å se selvangivelsen hans før valget i november.

- Det er uansett ingenting å lære av den, sa Trump i intervjuet.

Det er ingen lover som påkrever presidentkandidater i USA å legge frem selvangivelsen. Trump sier selv at det er en regnskapskontroll fra amerikanske skattemyndigheter som hindrer han i å offentliggjøre selvangivelsen. Hans eneste gjenværende motstandere, demokratene Hillary Clinton og Bernie Sanders, har publisert sine selvangivelser.

Saken fortsetter under bildet

Bilde fra Donald Trumps Twitter-konto fra oktober i fjor. Foto: Trump Presidential Campaign via AP/NTB Scanpix
Bilde fra Donald Trumps Twitter-konto fra oktober i fjor. Foto: Trump Presidential Campaign via AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)

Sist gang en presidentkandidat fra de to dominerende partiene ikke offentliggjorde selvangivelsen var da den sittende republikanske presidenten Gerald Ford kun offentliggjorde et sammendrag av selvangivelsen under valget i 1976. Han tapte valget for demokraten Jimmy Carter.

Verdt ti milliarder – eller 4,5

Trump har selv sagt han er god for ti milliarder dollar, om lag 82 milliarder kroner etter dagens kurs.

Han har slått seg opp som eiendomsinvestor og hotellmagnat. Samtidig har han har tjent gode penger på sin kjendisstatus, og kan selge rettighetene til bruken av hans navn til ulike produkter og prosjekter. Han har i flere år vært programleder for reality-programmet «The Apprentice» og i flere år arrangert skjønnhetskonkurranser over hele verden.

Gjennom hele valgkampen har Trump brukt sin forretningskarriere som argument for at han er mannen som kan få USA tilbake på rett spor. En rekke eksperter har sådd tvil om den egentlige verdien på formuen hans, og Trump har møtt kritikk for at flere av selskapene han har eid eller som har brukt hans merkenavn har feilet eller søkt konkursbeskyttelse.

Blant annet har magasinet Forbes regnet ut at Trump egentlig er verdt 4,5 milliarder dollar, under halvparten av det han selv påstår.

Verdifull informasjon

En sammenstilling av amerikanske skatteeksperter har overfor Marketwatch listet opp en rekke informasjon velgerne kunne dratt nytte av dersom Trump offentliggjorde selvangivelsen sin, som blant annet:

  • Dersom Trump bruker smutthull i loven, eller selskaper i skatteparadiser for å spare skatt. Dette gjelder særlig bruken av hans personlige merkevare; Trump-navnet.
  • Flere detaljer rundt hvor mye presidentkandidaten tjener på å la andre bruke Trump-navnet i sine produkter og prosjekter. Han har selv sagt at Trump-merkevaren er verdt 3,3 milliarder dollar, noe eksperter betviler.
  • Detaljer rundt hans pengebruk i valgkampen som ikke synes i de allerede publiserte valgkampregnskapene

- Det er ikke tvil om at en mann som er involvert i så mange eiendomstransaksjoner som Trump vil ha utnyttet alle skattefordeler og smutthull i loven tilgjengelig, sier skatteadvokat og sjef for organisasjonen Tax Justice Network i USA, Jack Blum, til Marketwatch.

Tax Justice Network jobber mot finansielt hemmelighold og skatteunndragelser over hele verden.

Les mer om USA-valget på DN.no:

Sanders tok West Virginia, full pott for Trump

Slik kan han slå Clinton dnPlus  (DN+)

Dette betyr det for Norge dersom Trump blir president  

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Nytt forsøk på selge 40 millioners hytte i Blindleia

Uber stopper omstridt tjeneste i Sverige - fortsetter i Norge

Overbeviste investorene og stakk av med 1,3 millioner kroner  

Revidert nasjonalbudsjett:

Har 800 mill. på konto dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Hysterisk gateracer
Ford Focus RS setter spor på asfalten og i sjelen.
01:25
Publisert:

- Høres ut som en kjempesatsing, men...
DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim om Siv Jensens stadige tapping av mer oljepenger.
01:35
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Donald_Trump" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Hillary_Clinton" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Bernie_Sanders" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:USA" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Presidentvalget_i_USA_2016" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.