Fredag kom det frem at den europeiske sentralbanken forbereder seg på muligheten for at Hellas trer ut av euro-samarbeidet, ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

- Det som kan skje i dag er at Hellas ikke får finansiering til å refinansiere de lånene som forfaller fremover. Hvis de ikke får lån til å betale kan det ende med at de misligholder lånene sine, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Bruce peker på at det kan bli tilfelle at Hellas får sin egen valuta.

- Folk frykter jo at Hellas skal gå ut av euroen så de tar ut penger av greske banker. Så får greske banker nødlån av sentralbanken. ECB kan stoppe det hvis Hellas misligholder lånene sine. Da har man plutselig ikke noen penger til å gjøre oppgjør i bankene med, og da kan man innføre en ny valuta. Det er veien ut, sier han.

Kaotisk

Dersom dette skjer vil det skape kaos i hele betalingssystemet i Hellas.

- Det vil jo skape stor mistillit til betalingssystemet. Utlendinger vil prøve å trekke ut pengene sine, grekere vil prøve å plassere mest penger ut av landet. Det kan bli veldig kaotisk for Hellas, sier Bruce.

Imidlertid understreker sjefanalytikeren at det på sikt kan være en fordel med en egen valuta.

- Når de får en egen valuta kan den tape seg mye i verdi. Da kan de vinne mye konkurranseevne på verdensmarkedene. Det å misligholde lånene betyr også at det blir mindre å betale tilbake. Viljen til å investere i gresk næringsliv vil antakelig forsvinne. I første omgang vil det bety mye kaos.

For resten av verden, og særlig euroland, er det mer usikkert hva som skjer.

Dominoeffekt?

- Forrige gang det var snakk om at Hellas kunne forlate, fryktet man at det samme skulle skje med de andre eurolandene. Da ble det veldig dyrt for Spania og Italia å låne penger. Det skapte stor uro og manglende tillitt blant bedriftene, markedene og forbrukerne, sier Bruce.

Likevel virker denne effekten mindre nå, da sentralbanken kan låne penger til stater, og ikke bare til banker. Ifølge Bruce diskuteres det i dag om eurosonen vil klare seg fint uten Hellas.

- Det kan være derfor Tyskland kjører hardere nå, fordi man er mindre bekymret for at markedene skal tro at dette også vil gjelde Spania og Italia. Diskusjonen går nå på om det går greit om Hellas forsvinner. Er det uproblematisk eller blir det en dominoeffekt på de andre landene?

- Men det er altså argumenter for at den effekten er mindre nå. Fordi man har på plass mange måter å kunne finansiere banker og stater på, understreker Bruce. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også mer om Hellas:

- En slik avtale er imidlertid ikke på plass «over natta»

- Villige til å la Hellas forlate euroen

Merkel og Tsipras i samtaler før euromøte

– Hellas er blitt viktigere dnPlus (DN+, krever innlogging)

- Det er ikke uproblematisk