Går du og lurer på om du skal kjøpe inn et nettbrett til deg selv eller familien i sommer? Da bør du huske å sjekke hvilken surfehastighet nettbrettet kan gi deg. Netcom og Telenor har begge oppgradert sine nett det siste året og man kan surfe med høye hastigheter mange steder. Men ikke alle nettbrett er utstyrt for de høyeste hastighetene.

Se oversikten over de raskeste smarttelefonene her: Her er de raskeste mobiltelefonene

4G eller LTE
Netcom snakker om 4G og Telenor snakker om at de skal lansere 4G. Begge snakker egentlig om en teknologi som heter LTE, som er den siste varianten av 3G. Så om du ser deg om etter et nettbrett som støtter 4G må du passe på at det er snakk om LTE.

I Norge ligger LTE-nettet til Netcom på frekvensbånd 2600 MHz og 1800 MHz. Telenor vil bruke 2600 MHz når de lanserer. Derfor må man også sjekke at det nettbrettet man ønsker å kjøpe støtter disse frekvensene. Dette er spesielt viktig om man handler i utlandet. For eksempel støtter ikke den nye Ipad-en de norske LTE-nettene, selv om den støtter de amerikanske.

Foreløpig er det ett nettbrett til salgs i Norge som støtter LTE i Netcoms nett, og det er Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE. Brettet er lansert, men et sveip innom de største nettbutikkene viser at tilgjengeligheten på dette brettet er svært lav foreløpig.

Klikk på knappen under for å følge vår mobiltester på Twitter.

42 Megabit per sekund
Netcom tilbyr surfing på inntil 42 mbits teoretisk hastighet i de største befolkningssentrene i Norge. Det er to nettbrett i Norge som støtter denne hastigheten foreløpig. Disse er Ipad 3 eller «nye Ipad» som Apple også kaller den. I tillegg kan man vurdere Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE.

Les vår test av Ipad 3 her: Skarpeste kniven i skuffen

Test av Galaxy Tab 8.9 LTE kommer så snart produkter er tilgjengelig.

Disse to nettbrettene støtter også alle standarder som nevnes senere i denne artikkelen.

 

21 Megabit per sekund
Neste trappetrinn er 21 mbits, som støttes av både Netcom og Telenors nett. All trafikk her foregår på 2100 MHz, noe som er viktig å merke seg om man skal kjøpe i utlandet. Alle nettbrett som selges i Norge bruker denne frekvensen, men ikke alle brettene har støtte for 21 mbits likevel.

Disse 21-mbits brettene er tilgjengelig nå, enkelte eldre modeller er utelatt:

Samsung Galaxy Note (5 tommer skjerm) : Diger og dyktig
Samsung Galaxy Tab 10.1: Imponerende «plagiat»
Samsung Galaxy Tab 8.9: Litt mindre, like tøff
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Motorola Xoom2: Skuffende redesign
ASUS Transformer Pad TF300TG (Test kommer i løpet av sommeren)

 

14,4 Megabit per sekund
På neste trinn finner vi for det meste nettbrett som ble lansert for en tid tilbake, da hastigheter på 21 og 42 mbits ikke var aktuelt ennå. Men det finnes også enkelte brett som fortsatt kan være aktuelle i dette segmentet:

Ipad 2: Milevis foran
Sony Tablet P: Nettbrett med brist
Sony Tablet S: Nettbrett med "brett"

 

Mer kommer
Sommeren er normalt lavsesong for nylanseringer innen elektronikk, men en del nye produkter er på vei. Blant annet venter vi på at Samsungs neste generasjon av Galaxy Tab-nettbrett skal komme til test og i butikkene. Alle disse nettbrettene vil ha minst 21 mbits kapasitet når de lanseres.

Etter sommeren og frem mot jul forventes det også flere modeller som støtter både 42 mbits og LTE.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.