Torsdag kveld var kraftstøtten en del av budsjettforhandlingene på Stortinget.

- Når vi investerer, gjør vi det for mange tiår fremover, og da er vi helt avhengig av stabile rammevilkår. Vi kan ikke satse på å utvikle industri i Norge dersom rammevilkårene endrer seg fra et år til et annet, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro til Dagens Næringsliv.

Norske bedrifter
Den såkalte CO2-kompensasjonsordningen kom på plass som en følge av at etableringen av kvotesystemet i EU i 2005 har gitt økte kraftpriser i Norge. Formålet har har vært å hindre at industribedrifter legger ned eller flagger ut virksomheten til land med en mindre streng klimapolitikk.

Stoltenberg-regjeringen bevilget i statsbudsjettet 243 millioner kroner til den nye ordningen. Solberg-regjeringen har foreslått å kutte denne summen med 123 millioner kroner og innføre en kvotepris i ordningen på 30 kroner.

company:nhy

DN skriver at disse slår rett ut på kraftkostnadene til blant annet Hydros bedrifter i Norge.

- Det er veldig krevende å tenke langsiktig når vi ikke kan stole på stabile rammevilkår. Ifjor fikk vi på plass en kraftavtale for Sør-Norge Aluminium som baserte seg på denne CO2-kompensasjonsordningen, sier Brandtzæg.

- Sør-Norge Aluminium og hele aluminiumsindustrien sliter i tung motbakke. Det blir for mye hvis vi får denne belastningen på toppen, sier han til DN.

Hydro-sjefen påpeker også at budsjettkuttet setter Hydros nye aluminiumssatsing på Karmøy i fare

Tilbakeviser påstander
Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Miljøverndepartementet tilbakeviser at budsjettkuttet vil gå ut over industrien. Han mener det ikke er noen grunn til å varsle nedlegging eller utflytting av industri.

- Det vil være en betydelig kraftproduksjon i årene fremover på grunn av kraftsertifikatmarkedet og vesentlig bedring i overføringskapasiteten til utlandet. Derfor vil den kraftkrevende industrien ha meget gode rammebetingelser i årene fremover, sier Lunde til DN.

- I denne sammenhengen har CO2-kompensasjonsordningen minimal betydning. Norge vil være et gunstig land for kraftkrevende industri, mener han.

Etter det DN kjenner til har både Venstre og KrF krevd at regjeringen dropper det aktuelle budsjettkuttet. Det er ikke kjent at det ble oppnådd noen enighet i spørsmålet torsdag.

Les hele saken i fredagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, nettbrett eller som e-avis.

Les mer:
- En stor prestasjon for Hydro
Vale har solgt seg ut av Hydro
Analysesjef: Positivt med Vale-nedsalg i Hydro

Les også på DN.no i dag:
Bill Gates på vei til Norge for å snakke med Erna Solberg
Så mye kan du tjene på gode karakterer
- Får ikke normal gjennomstrømming i boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.