Jurist Therese Ljosdahl mener debatten om likestilling i finans handler for mye om kvinner og fratar kvinner troen på å gjøre karriere (innlegg i DN 31. mai). Vår rapport om finansbransjen omhandler imidlertid både kvinners og menns karrierer, og bygger på intervjuer med like mange av begge kjønn. Vi finner at kvinner i finans har selvtillit, de kan og vil, og de er etterspurt. Likevel viser tallene at kvinner er kraftig underrepresentert i topp-posisjoner og høytlønnede stillinger.

I deler av næringslivet er kunde- og resultatansvar avgjørende for å nå toppen. Konkurransen om de store kundene styrer tidsbruk og tilgjengelighet. Selvfølgelig er det mulig å være toppleder og mor, men studier viser at langt flere menn enn kvinner i karriereyrker har en partner som tar hovedansvaret hjemme.

Kvinner og menn konkurrerer dermed ikke på like vilkår: I bransjer med sterk individuell konkurranse er det de som kan være mest tilgjengelig på de store kundenes premisser som vinner kampen om lønn og karriere. Jurister og MBAs har et lønnsgap på 30 prosent i menns favør etter at de har fått barn.

Å synliggjøre kjønnsforskjeller betyr ikke at kvinner må «bli ved sin lest». Det er imidlertid naivt å tro at mer selvtillit hos kvinner er alt som skal til. Derimot kan en mindre individualistisk organisering med mer backup og fleksibilitet på jobb – og ikke bare på hjemmebane – potensielt endre konkurransevilkårene.

Slik kan næringslivet tiltrekke seg og dra nytte av de beste talentene av begge kjønn – også etter at de får barn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.