Så er tiden kommet. På en mørk og kald kveld er du og dine kolleger kommet sammen og storkoser dere inne i varmen på en hyggelig restaurant. Alle har på seg sine fineste klær, det skråles og skåles, og stemningen er på topp.

Silje Ulveseth
Silje Ulveseth

Brått reiser sjefen seg.

Trond Albert Skjelbred
Trond Albert Skjelbred

«Kremt, kremt! Ja, folkens, da er vi samlet her i kveld i anledning julebordet. Kjekt at alle kunne komme. Det er så godt å være sammen etter at vi alle har vært på hjemmekontor og knapt sett hverandre på halvannet år. Er det virkelig sånn du ser ut, Gunnar?» (dempet latter)

Snork.

Dette er en klassisk start på de mange julebordtalene som skal holdes i tiden fremover. En lidelseshistorie, som veldig gjerne drar ut i tid. Særlig hvis sjefen ikke har manuskript.

Det veksles blikk. Du blir flau på vegne av din partner og dine kolleger. Du tar noen ekstra slurker vin for å bedøve de siste inntrykkene. Hjelp, dette tar jo virkelig aldri slutt!

Må det være slik?

Nei, det må jo ikke det. En julebordtale er en viktig tale. Kanskje årets viktigste tale! Mange av oss er underernært på fest og det rykker kanskje litt ekstra i dansefoten i år. Vi gleder oss vilt til å spise middag med kolleger vi stort sett bare har sett på skjerm, og vi fortjener å bli servert en god tale av sjefen.

En god julebordstale skal virke samlende, vise fellesskapet og skape intern stolthet i bedriften. Den gir et tilbakeblikk på hvordan året har vært, fortiden og hvor selskapet er på vei.

Men det aller viktigste er dette: I talen må du vise at du har sett dine kolleger gjennom året.

Kjekt at alle kunne komme

Sett medarbeiderne i sentrum ved å fortelle noen historier, som har gjort inntrykk på deg. Noe som blir husket. Noe ekte. Noe som treffer hjertene. Fortell hvorfor du er glad i dine kolleger og hvilke verdier de representerer. Vær konkret og generell, og hold talen tidlig på kvelden.

Her er våre ti råd til deg som skal holde tale. Ta dem til deg og del dem gjerne med «den du vet».

  • 1. Hva vil du oppnå?
  • 2. Det tar tid å skrive et godt manuskript og du må øve på fremføringen.
  • 3. Retorikk handler om identifikasjon. Bruk derfor tid på at tilhørerne skal kjenne seg igjen i det du forteller.
  • 4. Bruk gjerne talekort og skriv stort og tydelig. Det kan være svak belysning i lokalet hvor du skal holde talen.
  • 5. Ikke snakk som et dokument. Snakk som deg selv med din dialekt. Dropp klisjeer. Vær ekte.
  • 6. Jobb ut noen gode formuleringer, som du gleder deg til å fremføre.
  • 7. Du får sagt det meste på fem minutter. Jo kortere du er, jo bedre!
  • 8. Fortell historier. Start gjerne talen med det. Grip tilhørerne umiddelbart.
  • 9. Pass på tempo. Ikke snakk for fort. Du kan ta mye lengre pauser enn du tror. Det er ikke om å gjøre å si mest mulig på fem minutter.
  • 10. Du må tørre å omfavne øyeblikket, presset. Vær takknemlig for at du står der. I rampelyset.

Skål og lykke til!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.