Myndighetene anbefaler hjemmekontor videre fremover, og flere selskaper melder at de vil fortsette med ordningen ut neste år og kanskje lenger.
Petter Stordalen vil raskest mulig ut av det han kaller gjemmekontoret, og enkelte ledere frykter for egen kontroll om ikke medarbeiderne er innen fysisk rekkevidde snart. Anne-Kari Bratten i Spekter, en av Norges ledende arbeidsgiverforeninger, er bekymret for ovale weekender og unnasluntring, mens politikere frykter likestillingsfallitt om arbeidstagere jobber hjemmefra.
Det interessante er jo at diskusjonen faktisk pågår i 2020, korona eller ikke.
Når fremtredende og erfarne ledere signaliserer grunnleggende mangel på tillit til folka sine, er det betimelig å løfte flagget med en vennlig påminnelse: Dagens arbeidstagere forventer fleksibilitet – det er ikke valgfritt – og tillitsledelse er ikke bare en selvfølge, men også svært lønnsomt og konkurransefremmende.
I vårt selskap Nye og Kloke Hoder har vi mer enn 20 år funnet de flinkeste folka til innovative miljøer og jobber også med å få team til å fungere optimalt gjennom å jobbe smartere sammen. Erfaringen har vært at miljøene som evner å tiltrekke, utvikle og beholde kunnskapsmedarbeidere, er de som systematisk utvikler organisasjonskulturen og lar folka være med å designe effektive og smidige arbeidsmetoder.
Selv om dette er gammelt nytt for mange, er det nok av arbeidsgivere som ikke utnytter mulighetene med fleksibel jobbing maksimalt.
Koronarisen har tvunget frem mer digital jobbing, og også de som ikke har gjort dette før, har kunnet erfare at arbeid kan gjennomføres selv om de ikke møter på kontoret.
I Nye og Kloke Hoder har vi nylig gjennomført en «pulsmåling» der 200 kunnskapsmedarbeidere har svart på hvordan de har opplevd ikke å kunne treffes fysisk under korona. Mange uttrykker at arbeidsgiveren har gjort en god jobb i å tilrettelegge for arbeidet, og flere opplever at stress i skjæringspunktet hjem og jobb er redusert.
Flere av kunnskapsmedarbeiderne forteller at de setter pris på å kunne jobbe mer produktivt og konsentrert uten forstyrrelser. Å jobbe hjemmefra oppleves positivt, samtidig som mange savner tilhørighet som den fysiske arbeidsplassen representerer.
Den nye normalen i arbeidslivet handler ikke om hjemmekontor eller ikke, men at virksomhetene nå har en unik mulighet til å redefinere arbeidsmetoder. Hvordan jobbe best mulig og effektivt sammen og hver for seg?
Jeg tror ikke fremtiden vil være fullstendig hjemmekontorbasert post korona, men mer hybrid der oppgavene styrer hvor jobben løses. Kolleger har behov for å møte hverandre fysisk og føle tilhørighet. Men, hvorfor reise langt og trangt for å løse oppgaver som kan gjøres hjemmefra? Hvorfor reise til kontoret og møte mange når en trenger å jobbe konsentrert alene?
Ledere og politikere bør ikke i 2020 diskutere gjemmekontor eller skremmekontor. La oss heller diskutere hvordan bruke erfaringen fra korona til å rigge for fremtidens arbeid.
Jeg er ikke redd for at folk jobber fra hytta eller setter på en oppvaskmaskin mellom Teams-møtene. Ei heller frykter jeg om noen sjekker Instagram i lunsjen. Jeg er mer engstelig for at norske bedrifter ikke klarer å tiltrekke, utvikle og beholde de klokeste hodene.
For egen del er jeg i hvert fall ikke redd for at mine kolleger gjemmer seg bort eller tar ovale weekender. Derfor leier vi nå ut kontoret vårt mandag og fredag og oppfordrer andre til å gjøre det samme.
For selv om mine medarbeidere er «out of office» mandager og fredager, er de fullt ut på jobb.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.