I DN 19. august går NHH-professorene Øystein Foros og Hans Jarle Kind langt i å støtte inngripende tiltak i dagligvarekonkurransen. Vi i Virke støtter økt konkurranse, men målet må være lavere pris, høyere kvalitet og større utvalg.

Forbud mot prisdiskriminering kan gå ut over kunden og konkurransen.

Kind og Foros etterlyser flere små og uavhengige aktører, men nevner ikke at Iceland mat åpner stadig flere butikker, og at franske Picard er i ferd med å etablere seg i Norge.

I tillegg hopper Kind og Foros over at norsk dagligvarehandel har solid og økende konkurranse fra aktører med bredt vareutvalg, som Normal. Matmarkedet er langt større enn tradisjonell dagligvare.

Kind og Foros overser også at konsentrasjonen på leverandørleddet er betydelig høyere i Norge enn nabolandene. Det er derfor minst like viktig å slåss for å få flere leverandører.

Et påbud om at handelen må få lik pris på varer med dominerende plass i markedet, vil flytte konkurranse og prispress til andre varegrupper. Dette kan gagne store leverandører med muskler til å tåle pressede marginer, og skvise ut små og mellomstore.

I tillegg fjerner et fastprissystem incentivet for forhandlinger. Det gir høyere priser inn til kjedene og ut til forbrukerne.

NHH-professorene hevder at om det ikke gripes inn overfor prisdiskrimineringen, gir det en konkurransepolitikk « … som knapt noen økonom kan forsvare på faglig basis». Det er vanskeligere å forsvare at konkurransen og forbrukernes posisjon svekkes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.