- Alle våre interns utmerker seg ved at de er ekstremt flinke, smarte og har den «driven» som gjør at de i utgangspunktet skiller seg ut fra mengden. Men én intern kan ha en helt annen x-faktor enn en annen intern, sier rekrutteringsansvarlig Maria Brevik i Deloitte.

De siste fire ukene har Knut Masdal (24) og Fredrik Holm Jansen (24) hatt hvert sitt internship i Deloitte i Oslo. Begge guttene hadde det «lille ekstra» - noe som tidlig ble tydelig, ifølge Brevik.

- Når man blir innkalt til et jobbintervju hos oss er man i utgangspunktet god nok rent faglig. Svært mange har toppkarakterer. Men hvis man ikke klarer å fremheve sin egenverdi og formidle sin skjulte x-faktor - da er det lett å falle igjennom, sier Maria Brevik.

Knut Masdal fra Valdres ble olympisk mester i slalåm i ungdoms-OL i 2007. I dag er skiambisjonene lagt på hylla og i stedet spiller han 2.divisjonsfotball for Ullern.

- Et idrettsresultat alene gir deg ikke x-faktoren, men gode idrettsprestasjoner kan si noe om tilstedeværelsen din, at du liker å stå på, er godt motivert og mestrer tøffe arbeidsoppgaver. Knut måtte selvfølgelig svare på hvordan resultatene fra hans idrettskarriere kan overføres til arbeidslivet og en karriere i Deloitte - og det gjorde han på en god måte, forklarer Maria Brevik.

- Jeg har hatt fire hektiske uker her som har vært veldig lærerike, og jeg søkte meg hit fordi Deloitte kan tilby arbeidsoppgaver som trigger meg, sier 24-åringen, som går fjerdeåret på BI på siv.øk, retning Business, Law, Tax & Accounting.

- Ikke redd for å legge hodet på blokka

Fredrik Holm Jansen har en annen x-faktor: Han har vært leder for Næringslivsutvalget på NHH, og går nå sisteåret på Norges Handelshøyskole.

- Jeg har også, gjennom mindre verv, vært med på å arrangere Uken og NHH Symposiet og er veldig glad i utfordringer, sier han.

- Fredrik har bevist at han har lederegenskaper og særlige «people skills». Bakgrunnen hans avslører at han liker å utfordre seg selv og ikke er redd for å legge hodet på blokka. Dessuten var han flink i jobbintervjuet til å eksemplifisere hvordan vervene hans har forberedt han på arbeidslivet og forklare hva han kan bidra med her i bedriften, sier Maria Brevik.

- Må kunne fremheve dine egne sterke sider

Hun understreker at faglig styrke er helt essensielt når en nyutdannet søker jobb i et stort revisjons- og konsulentselskap, men hun er overrasket over hvor mange som ikke klarer å fremheve sine egne sterke sider når de kommer til intervju.

- Man må ikke være veldig utadvendt eller ha hatt tillitsverv eller toppidrettsprestasjoner for å si at man har x-faktoren, understreker hun. Du må bare være klar over hva som er din x-faktor og hvordan denne kan være viktig for en potensielle arbeidsgiver.

Her er hennes eksempler på typiske x-faktorer arbeidsgivere ser etter:

  • Særlige «people skills»: Du kommer godt overens med andre mennesker, du er flink til å smalltalke og blir godt likt.
  • Kommunikasjonsegenskaper og presentasjonsteknikk: Du eier rommet når du kommer inn og har en tendens til å vekke interesse hos andre.
  • Modighet: Du stiller kritiske, interessante spørsmål som utfordrer andre.
  • Entreprenørskills: Du viser et tydelig ønske om å skape noe.
  • Stort engasjement: Du brenner for en spesiell interesse eller viser tydelig engasjement for et felt.
  • Utstrakt ro og seriøsitet: Du er behagelig å være i rom med og viser at du er seriøs, selv om du ikke skravler i vei.
  • Særlig tilstedeværelse: Du viser med tydelige eksempler at dette virkelig er en jobb du kan tenke deg, du viser stor interesse for stillingen og evne til refleksjon.

- Ingen forventer at du skal være god i alt

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon er enig i at mange er dårlige til å «selge seg inn» på jobbintervjuer.

- Det hjelper ikke å ha toppkarakterer hvis alle de andre kandidatene også har det. Da må man ha tenkt nøye over sine sterke sider, ellers er det lett å falle igjennom. For å skille deg ut må du finne ut hva som gjør deg unik, samtidig som du fremstår seriøs og ærlig, sier hun til DN.

Flere studenter bør være mer aktive i studietiden for å bygge en sterk cv, for eksempel ved å engasjere seg i en organisasjon, mener hun.

- Det viser at du har stor kapasitet og ikke bare tenker på studier. Husk at ingen arbeidsgivere forventer at du skal være god i alt, de er ikke på jakt etter en potet. Men du bør være veldig klar over hva du er ekstra god på - hva som er ditt fremste fortrinn og dermed din x-faktor, sier Mette Manus.

Les også: Flyplass-testen - jobbintervjuets skjulte felle

Sjefen – din viktigste ressurs  

Norske sjefer kjenner det på gikta  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.