I 12 år har oljeanalytiker Jarand Rystad (52) drevet konsulentselskapet Rystad Energy, som er blant verdens aller mest anerkjente analysemiljøer for oljebransjen.

Han har vunnet en rekke priser for sitt arbeid, senest Norsk Petroleumsforenings årlige pris i januar i år.

I denne sommerserien forteller et knippe kjente mennesker fra norsk næringsliv, politikk og akademia om sin karriere.

Etter flere år som forsker ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, og som analytiker i konsulentselskapet McKinseys oljeavdeling, bestemte Rystad seg for å starte for seg selv.

- Det viktigste øyeblikket i min karriere så langt var da kona og jeg satt i badekaret i 2003 og pratet om fremtiden og besluttet at vi skulle starte eget firma begge to, sier han til DN.

Oljeanalytikeren forteller at hans kone har vært den viktigste personen for hans karriere.

Han startet Rystad Energy, og hans legeutdannede kone startet opp en privat øyeklinikk.

«Gal» kollega

Rystad Energy tilbyr rådgivning og analyse til ulike aktører i oljebransjen, både selskaper, organisasjoner og departementer verden over.

- Jeg tok med meg kombinasjonen av datakunnskap og kunnskap om oljebransjen og integrerte dette. Jeg hadde også et visst nettverk i industrien. Jeg var blitt 40 år og hadde alltid ønsket å starte noe selv, så nå fikk det briste eller bære, forteller han.

Rystad trekker frem sin gode venn og mangeårige kollega Per Magnus Nysveen som en av de viktigste personene for hans karriere.

- Han var gal nok til å bli med i Rystad Energy, forteller Rystad.

Nysveen har vært med siden oppstarten av selskapet, og er i dag seniorpartner og sjef for analyseavdelingen i selskapet.

- Han kunne alt om romfart, men ingenting om olje og hadde derfor ikke forutsetning for å vurdere om min luftige og meget ambisiøse ide var realistisk. Men han var uredd og valgte dette heller enn trygge ingeniørjobber til tross for at han hadde små barn og kone under utdanning.  Da må man være litt «gal» i positiv forstand, utdyper han.

Les alle artiklene i denne serien

Ikke karrierefremmende

Rystad har bakgrunn som programmerer for oljeserviceselskapet Aker Kværner, dagens Aker Solutions. Han jobbet også nesten seks år ved Norges Teknisk-Vitenskapelige Universitet (NTNU).

Han angrer ikke på noen valg han har gjort i karrieren, men er klar på at tiden fra akademia ikke ga han noe karriereboost.

- Jeg tror vi mennesker har en god evne til å "etterrasjonalisere" og forsvare de beslutninger vi har tatt, så jeg angrer ikke på noe. Jeg var i det akademiske systemet ganske lenge, noe som ikke er så veldig karrierefremmende egentlig, men det var en intellektuelt veldig stimulerende tid og flott å kombinere med småbarn.

Oljeopptur

Da Rystad Energy ble etablert i 2004 lå oljeprisen på omtrent 30 dollar fatet. De påfølgende årene var svært gode for oljebransjen, Rystad Energy inkludert. Oljeprisen skjøt fart opp mot 150 dollar fatet på få år, før den i årene etter finanskrisen stabiliserte seg like over 100 dollar fatet.

Så kom oljeprisfallet i 2014, og prisene stupte igjen ned mot 30-tallet etter at amerikansk skiferolje kom på markedet sterkere enn ventet og oljekartellet Opec nektet å kutte produksjon. Oljenedturen har ført til at titusenvis av oljejobber har forsvunnet bare i Norge, og oljeselskaper over hele verden kutter budsjetter og omstiller seg for dårligere tider.

Også Rystad føler seg rammet av nedturen:

- Vi er jo i høyeste grad eksponert for oljenedturen, men har vært heldige og klart oss bra så langt selv om vi har skrudd ned på veksttakten, sier han.

På tross av et par dystre år tror Rystad på et kjempecomeback for oljeprisen og industrien som helhet.

- Akkurat i dag oppfattes det som helsvart i olje- og energibransjen, og veldig få ansetter. Men jeg kan garantere at dette vil snu og at markedet kommer tilbake «big time», sier oljeanalytikeren. Ifølge han vil det jobbe flere mennesker i oljeindustrien i Norge i 2030 enn i dag.

Tidligere artikler i denne serien:

Petter Stordalen: - Det forandret karrieren min

Kristin Skogen Lund: - Jeg kan tenke meg å starte for meg selv

Bente Landsnes: Derfor droppet børsdirektøren utdannelse

Lise Lyngsnes Randeberg: - Krisetider rammer også høyt utdannede

Anbefalt av DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: